Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kerstin Weigl: ”Har varit år av tunga samtal”

Publicerad: 20 november 2015, 13:22

Kerstin Weigl vann Lukas Bonniers stora journalistpris.

Foto: Magnus Bergström/Stora Journalistpriset

Kerstin Weigl mottog igår mediesveriges finaste pris för maratongranskningen av mäns våld mot kvinnor. ”Kan knappt förstå”, säger hon.


Kerstin Weigl har vetat om att hon är vinnaren av Lukas Bonniers stora journalistpris i drygt två veckor. Chocken har nu börjat lägga sig lite, berättar hon.

– Man behöver först komma över förvirringen. Jag tänkte om jag verkligen var värd priset när jag insåg vilka de andra är som har fått det tidigare år. Det är människor jag högaktar och har beundrat. När det lagt sig gick jag och Maria Trädgårdh in på NK och jag köpte mig en dyr klänning (skratt), säger Kerstin Weigl till Resumé.

Kerstin Weigl har uppmärksammat kvinnomorden i Sverige för Aftonbladet sedan 2009. Ända sedan hon började sin journalistkarriär 1983 har hon varit intresserad av ämnen som handlade om relationer och social utsatthet.

– Det var definitivt inga högstatus-ämnen på den tiden. Man kunde kalla det för socialporr. Men jag förstår att med tiden så har de här ämnena fått en mycket starkare ställning. Stora Journalistpriset-nominerade såsom Johanna Bäckström Lerneby och Bo-Göran Bodin och Alexander Gagliano skriver också om social utsatthet vilket jag tror har blivit en ögonöppnare och är något som juryn vill uppmärksamma. Det här har också att göra med att jag jobbar på Aftonbladet, där vi har muskler att driva frågorna. Publisher Jan Helin har varit tydlig hela tiden och pekat med armen.

Kerstin Weigl lyfter fram det viktiga i att arbeta två vid sådana här tunga granskningar. Hon har genomfört arbetet tillsammans med Kristina Edblom.
– Det har varit svåra, tunga samtal med personer som har förlorat sin mamma, dotter och syster. Kristina och jag har blivit väldigt nära vänner. Vi är som ett par idag. Hon betyder allt, säger Kerstin Weigl och fortsätter:

– Jag tänkte först att varför ska jag stå här och pösa. Juryn har fått ögonen på mig på grund av det vi gjort tillsammans. Sen var visserligen Kristina två år när jag gjorde min första intervju. Jag har tidigare också arbetat med globala projekt om våld mot kvinnor.

Männen var överrepresenterade i nomineringarna till årets Stora Journalistpriset. Hur ser du på det?
– Jag tycker det var obegripligt. Det handlar om att bestämma sig vad gäller jämställdhet. Det finns lika viktig journalistik som producerats av kvinnor. Nu var det så att i slutändan så jämnade det ut sig.

Firas du på Aftonbladet idag?
– Ja, det blir nu i eftermiddag som hela redaktionen kommer infinna sig här. De är väldigt glada!

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.