Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kerstin Weigl vinner Lukas Bonniers stora journalistpris

Publicerad: 19 november 2015, 18:18

Kerstin Weigl tar emot sitt pris.

Kerstin Weigl på Aftonbladet vinner det prestigefulla priset för sin ihärdiga granskning av mäns våld mot kvinnor.


Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetAftonbladet

Sedan flera år tillbaka granskar Kerstin Weigl mäns våld mot kvinnor. Det har bland annat resulterat i ett otal uppmärksammade granskningar och en databas hos Aftonbladet som kartlägger 237 mord på kvinnor som har skett i en nära relation. För sitt ihärdiga arbete vinner hos Lukas Bonniers Stora Journalistpris med motiveringen:

"För att hon genom sitt outtröttliga grävande blottlägger ett av samhällets dolda katastrofområden​."

Aftonbladet-journalisten fick reda på priset redan för två veckor sedan. Då lurades hon genom en iscensatt tv-debatt mot Stefan Mehr kring den skeva könsbalansen bland de nominerade. I stället för att försvara sig berättade han att hon vunnit.
– Det är som fritt fall. Det är fruktansvärt läskigt att bli så där blåst, men väldigt kul, berättade hon på scen i kväll.

Kvällens värd Peter Wolodarski ställde frågan om hon upplever någon statusskillnad mellan olika typer av discpliner inom journalistiken. Detta med tanke på mäns överrepresentation bland exempelvis de grävande journalisterna.
– En sådan här kväll önskar jag att jag hade haft ett coolt feministiskt svar på det. Men jag har ingen klar bild av det. Men min instinktiva reaktion på nomineringslistan var att det här inte kommer av sig självt. Man måste bestämma sig för att det är en viktig fråga, säger hon.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.