lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kinneviks online-innehav ökar med 1,7 miljarder

Publicerad: 15 februari 2012, 11:04

Cristina Stenbeck.

Foto: Kinnevik.

Kinnevik redovisar ett resultat efter skatt på drygt 5,1 miljarder för Q4 förra året - att jämföra med 445 miljoner kronor för motsvarande period förra året. Här är värdeökningar i Gropun och Zalando starkt bidragande orsaker.

Ämnen i artikeln:

Jan StenbeckGrouponZalandoKinnevik

KB

Karl-Johan Byttner


Kinneviks resultat per aktie under Q4 landade på 18,53 kronor, vilket kan jämföras med 1,60 kronor för Q4 förra året.

Utdelningen hamnade på 5,50 kronor per aktie – att jämföra med 4,50 kronor för Q4 2010.

Enligt  SME Direkts sammanställning hade analytikerna förväntat sig en  utdelning på 5,21 kronor per aktie – det totala intervallet gick från  5,00-5,50 kronor per aktie.

Kinnevik hade en total intäkt på nära 2,1 miljarder kronor under Q4, vilket var ungefär samma som Q4 året innan.

Resultatet  efter skatt, inklusive förändringar i verkligt värde av finansiella  tillgångar, uppgick till 5,136 miljarder kronor, vilket kan jämföras med  445 miljoner kronor.

Den totala förändringen av verkligt värde i innehav inom Online-området landade på 1,650 miljarder kronor.

Här  handlar det framförallt om Rocket Internets innehav i Groupon, som  ökade med 886 miljoner kronor samt innehav i skoförsäljarsajten Zalando.

Men det finns ett stort problem.

Kinnevik  riskerar en skattesmäll på hela 800 miljoner kronor efter sitt förvärv  av Emesco, vilket står för Märtha Stenbeck Company och är döpt efter Jan  Stenbecks mor.

Enligt Dagens Industri var köpet ett sätt att  kontrollera familjen Stenbecks ägande, men nu ska Skatteverket i  muntliga diskussioner ha flaggat för att Kinnevik kan upptaxeras med  700-800 miljoner kronor:
– Vi har inte så mycket mer information  än så. Vi har inte förstått hur de tänker, men vi vill gå ut i väldigt  god tid och informera om ärendet eftersom det är ett så pass stort  belopp, säger Kinneviks informationsdirektör Torun Litzén till Dagens Industri.

Enligt  Dagens Industri ska Kinnevik överklaga Skatteverkets beslut. Bolaget  skriver i sin delårsrapport att man är av den: "bestämda uppfattningen  att Skatteverkets tolknings av lagen är felaktig."

Kinneviks resultat efter skatt för helåret 2011 landar dock på drygt 6,5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 13,6 miljarder kronor för helåret 2011.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev