Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

KiS-nedläggningen: ”Vi hade inget val”

Publicerad: 16 februari 2016, 13:22

Anette Östergren, vd KiS och vice vd Sydsvenskan.

Foto: Press/Montage

Kompetens i Skåne har inga externa kunder kvar och har inget annat val än att skrota verksamheten, säger Sydsvenskans vice vd Anette Östergren. 11 fast anställda och ett stort antal visstidsanställda berörs.


Ämnen i artikeln:

Anette ÖstergrenSydsvenskanHelsingborgs DagbladHD-SydsvenskanKompetens i SkåneSchibsted MediaMarieberg Media

Bemanningsföretag i mediebranschen, såsom KiS, Marieberg Media och Schibsted Media, har under ett antal år varit föremål för diskussion på grund av osäkra anställningsvillkor. Nu har dödsstöten kommit till HD-Sydsvenskans KiS, vilket Resumé kunde berätta om tidigare idag. Nedläggningen sker den 1 september.

LÄS MER: "De skulle inte få reda på att jag var utbränd"

KiS startade 2009 och har sedan dess hyrt ut journalister till bland andra Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Egmont och TV4. HD var före sammanslagningen med Sydsvenskan KiS största kund. Bolaget har elva fast anställda med garantilön och tre fast anställda med timlön. Till bolaget hör även ett stort antal visstidsanställda.

– Många har varit med oss i flera år. Det är såklart tungt för dem. Förmodligen kan vi erbjuda en del av de anställda fasta anställningar i Sydsvenskan. Hur många, när eller vilka kompetenskrav som gäller kan vi inte säga här och nu. Vi har samtidigt lovat att inte hålla på detta, säger Anette Östergren, vd KiS och vice vd HD-Sydsvenskan, till Resumé.

Varför sker nedläggningen?
– Vi har under en jättelång tid försökt att hitta externa kunder till bemanningsverksamheten och kan nu konstatera att det inte finns någon efterfrågan på bemanningstjänster på vår marknad längre. Då har vi inget annat val än att lägga ner verksamheten. Vi har i dagsläget inga externa kunder.

Var sammanslagningen mellan HD och Sydsvenskan dödsstöten?
– Nej, det var egentligen innan dess. Vi gjorde en kraftig neddragning för ett år sedan då efterfrågan sjönk.

Nedläggningen föregås av en förhandling med KiS journalistklubb, där även Sydsvenskans journalistiklubb har varit med på ett hörn. Ordförande i Sydsvenskans klubb Jan Samuelsson vittnar om ett missnöje bland ”KiSarna” och en brist på framtida idéer.

– KiS har inte fungerat som tänkt, så vi sörjer inte företaget. Däremot tycker vi att de har en moralisk skyldighet att anställa några av KiSarna. Förra sommaren skickade KiS ut mejl som uppfattades som uppsägningar och det har varit lite allmänt dålig stämning – de har inte känt sig schysst behandlade. Det har inte varit optimalt, säger han.

Jan Samuelsson säger att klubben kommer fortsätta ligga på för att undvika en ny vikariekarusell till hösten.

– Det handlar om anseendet som arbetsgivare. De här människorna kanske slängs ut i vikarieträsket. Det är inte så vi lockar de bästa yrkesmänniskorna, genom att försämra villkoren. Vi har frågat Sydsvenskan om de ska starta vikariepool, men har inte fått några svar.

Vad oroas ni mer över?
– Att Sydsvenskan blir en osäker arbetsgivare och att folk söker sig ifrån oss. Vi har redan sett det bland frilansare.

Anette Östergren säger att en vikariepool har diskuterats. I diskussionerna har även Pia Rehnquist, chefredaktör Sydsvenskan, deltagit.

– Fackklubben på KiS har i förhandlingen framfört att vi ska starta en vikariepool bestående av anställda på KiS. Avtalet är inte lämpligt för en vikariepool. Den äts upp av verksamheten. Det är såklart också en ekonomisk fråga. KiS-klubben säger dock att det finns företag som är nöjda med detta och då ska vi titta på de verksamheterna innan vi bestämmer något, säger Anette Östergren.

Resumé har även sökt KiS-klubbens ordförande Lovisa Höök.

Nästa fackliga förhandling hålls den 29 februari. Då diskuteras under vilka former som KiS ska avvecklas.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.