Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

KIT om kritiken: "Vi har inga ambitioner att driva opinion"

Publicerad: 2 december 2015, 15:24

En debatt har blossat upp mellan KIT och SvD Kultur.

KIT måste lägga korten på bordet och vara tydliga med sin agenda. Det menade SvD:s kulturchef Lisa Irenius i en krönika. Svaret från KIT:s chefredaktör Robert Brännström är att Irenius möter nya journalistiska grepp med misstänksamhet.


Ämnen i artikeln:

KITRobert BrännströmLisa IreniusSvD Kultur

Svenska Dagbladets kulturchef Lisa Irenius och KIT:s chefredaktör har hamnat i luven på varandra om innehållet i KIT:s journalistik. Replikväxlingen inleddes i helgen när Irenius ifrågasatte tendenser i det nya medielandskapet i en krönika i den egna tidningen.

”Den sammansmältning mellan nyhets- och åsiktsjournalistik som sker på flera håll i det digitala landskapet är problematisk – ett exempel är mediesajten Kit, en otydlig avsändare som påstår sig leverera nyheter och förklara sammanhangen, men som publicerar skarpt vinklade och ställningstagande texter för att nå ut i sociala medier.”, skriver Lisa Irenius.

KIT:s chefredaktör Robert Brännström bad på twitter Irenius att förtydliga sin kritik vilket hon gjorde i en ny krönika med rubriken "Vilka är KIT och vad vill ni?".

Som exempel tar Irenius upp flyktingfrågan och förlossningsvården i Stockholm där hon menar att KIT tagit tydlig ställning i sina val av vinklar och rubriker. Bland annat har KIT publicerat artiklar med rubrikerna ”Regeringen menar att gränsen är nådd, men det är en åsikt - inte fakta” och "Sveriges största BB går på knäna. Då räddar politikerna lyx-avdelningen bredvid".

Men KIT:s chefredaktör Robert Brännström slår ifrån sig. I ett svar i SvD under rubriken ”Vem vill läsa mormors nyheter?” menar han att de exempel som Irenius tar upp inte bevisar någonting.

”Vi har inga ambitioner att driva opinion och ska man beslå oss med motsatsen behöver man dra fram bevis för sin tes. Det har Irenius inte lyckats med.”, skriver Robert Brännström.

Däremot har KIT en värdegrund som Brännström är stolt över.

”Vi är partipolitiskt obundna men inte blinda för medmänsklighet och goda värden, osett deras påklistrade politiska hemvist. Lite som goda publicister alltid har varit, speciellt de med rötter i det fria ordet. Vi uttrycker det som oberoende anständiga.”

Brännström anser också att KIT står för en ny journalistik riktad till en yngre målgrupp.

”Vi vinnlägger oss till och med om att göra en engagerande journalistik, en journalistik som försöker förklara sammanhangen, händelserna och trenderna. I en form och ett tilltal som kan nå den grupp av läsare som inte längre prenumererar på en morgontidning.”

Lisa Irenius menar dock att KIT riskerar ett trovärdighetsproblem om man inte värnar viktiga journalistiska principer om opartiskhet och neutralitet.

"Det som Brännström föraktfullt avfärdar som "mormors nyheter" har trots allt ofta förknippats med trovärdighet och integritet. Kommer läsare att respektera publikationer som man misstänker alltid vinklar nyheter och åsikter för att maximera antalet "gilla" på Facebook?", skriver Irenius.

Mika Wallgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.