Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart: 17 tjänster försvinner på Expressen

Publicerad: 10 november 2015, 07:19

17 tjänster försvinner från redaktionen.

UPPDATERAD. Nu är förhandlingarna färdiga på Expressen. Det står klart att 17 tjänster försvinner från redaktionen.

Ämnen i artikeln:

Expressen

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Resumé har tidigare rapporterat att Expressen minskar personalstyrkan på vissa typer av tjänster. I förra veckan rapporterade Dagens Media att MBL-förhandlingarna pågick mellan fack och arbetsgivare, och att nedskärningarna i första han skulle drabba de anställda på bemanningsbolaget Marieberg Media. I går eftermiddag avslutades MBL-förhandlingarna mellan Journalistklubben och Expressen, som delvis slutade i oenighet.

– Så här ser det ut: Expressen TV ökar bemanningen med cirka 40 tjänster och printorganisationen minskar med 17, totalt sett är det alltså en strategisk satsning på det som kallas för "framtidens nyhets-tv" - och den är helt nödvändig för att fortsätta öka räckvidden och de digitala intäkterna, så att vi bibehåller en stabil lönsamhet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

I ett internt mejl från fackklubbens ordförande Jan Spångberg, som Resumé har tagit del av, framgår det att förändringarna slår som följer:

Fyra tjänster bort på "Egen Agenda". En researcher, en krönikör, en politikreporter och en featurereporter.

Sex tjänster bort på Sporten. Två reportrar, två nattchefer/riks och två redigerare. Organisationen på sporten förändras. Fler reportrar på vanliga skiftschema.

Sex tjänster bort på Nyhetslagen. Två nattreportrar/riks, två editionschefer/riks och två redigerare.

Fyra tjänster bort på Extra/Magasinen. Två Extra-reportrar, en one-shot-redaktör och en redigerare. Extra uppgår i nöjesredaktionen dit en redaktör och en reporter flyttas.

Trafikredaktion: Mobilredaktörerna samlas i en egen grupp om fem personer; en chef och fyra redaktörer.

Inloggat-redaktion: Ny grupp som ska jobba med att lyfta inloggat-materialet i våra digitala kanaler; en chef och två redaktörer/reportrar.
– Det här en resursoptimering som skapar flera nya tjänster, bland annat på en ny så kallad trafikredaktion men också i en särskild grupp som tar fram material som är exklusivt för de besökare som registrerat sig, och samtidigt som vi ökar vårt tv-fokus så effektiviserar vi produktionen av pappersprodukterna genom att där ta bort vakanta tjänster i Expressens organisation men vi gör det utan uppsägningar, säger Thomas Mattsson.

Samtliga anställda som berörs på Expressen ska erbjudas nya arbetsuppgifter. Vilken typ av arbetsuppgifter rör det sig om?
– Expressen är ju redan idag det svenska mediehus som jobbar mest datadrivet, vi är störst i sociala medier och vi har flest visningar på Youtube - nu vill vi öka takten ytterligare, vi ökar redan mest mobilt av alla stora aktörer och trots en vikande marknad på desktop har Expressen.se faktiskt ökar där med under 2015, så vi ser att det finns yttterligare trafik- och intäktspotential.

Hur kommer det sig att de här nedskärningarna görs samtidigt som det nyanställs mycket i andra delar av verksamheten?
– Det är knappast korrekt att beskriva en indragning av 17 vakanta tjänster utan uppsägningar som en "nedskärning" när Expressen TV samtidigt ökar med 40-talet tjänster, och för övrigt fortfarande är mitt i rekrytering. Vi gör hela tiden digitala satsningar, bara i år har ju bland annat Dina Pengar och utrikessajten Geo lanserats, och vi kommer fortsätta att presentera nya saker tack vare produktionseffektiviseringar inom print.

Oenigheten i förhandlingarna handlar om att Journalistklubben krävde att företaget inte ska ta bort två redigerartjänster på sporten och två redigerartjänster på nyheterna. Klubben krävde också att Extra skulle få behålla en reporter till. De som jobbar på de tre nämnda avdelningarna riskerar annars att få en omänsklig arbetsmiljö, menar de.

"Företaget avvisade vårt krav" skriver facket i det interna mejlet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev