Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart: Expressens bildredaktion läggs ner från årsskiftet

Publicerad: 26 november 2014, 07:58

Resumé har tidigare rapporterat om att 62,5 tjänster försvinner från Expressen. Nu är fackförhandlingarna klara. Kvällstidningens bildredaktion upphör att existera från årsskiftet. – Expressen är amputerad, halva hjärtat är kapat, skriver Expressens fackklubbsordförande Olle Fors i ett mejl till personalen som Resumé har tagit del av.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Det var i oktober som det blev känt att tjänsterna försvinner från Expressen. Sedan dess har ledningen och facket suttit i förhandlingar som alltså är klara nu.

– Den 1 januari 2015 har Expressen inte längre någon bildredaktion. Den bittra processen startade egentligen redan 2002 när en stor del av fotograferna blev uppsagda eller tvångspensionerade. Nu försvinner våra sista egna fotografer, liksom våra bildredaktörer. Av tecknaravdelningen, en gång Tidningssveriges starkaste, återstår bara en tjänst. Bildhanteringen skärs ner, skriver Olle Fors.

Det står också klart att 40 tjänster försvinner från Stockholms printredaktion från och med 1 januari. Åtta fast anställda, de flesta från bildredaktionen tvingas lämna Expressen som sägs upp med olika former av avgångsvederlag.

– Klubben har slagits mycket hårt för att rädda medarbetarnas anställningar eftersom deras unika kompetens behövs på företaget, även på andra poster. Arbetsgivaren har vägrat. I valet mellan osäkra framtida processer i arbetsdomstolen har klubben och medarbetarna i samråd till sist prioriterat så bra villkor som möjligt för dem som tvingas sluta, skriver Olle Fors.

Andra fast anställda har valt att frivilligt avsluta sina tjänster – något som gör att personer anställda i bemanningsföretaget Marieberg Media inte drabbas lika hårt som väntat.

På plussidan kommer Expressen direktanställa ett antal bemanningsanställda, och bemanningsföretaget lär i sin tur fastanställa en del för att täcka kvällstidningens behov av vikarier, enligt facket.

Resumé söker Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för en kommentar.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.