Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart med Amazon-grundarens köp av Washington Post

Publicerad: 2 oktober 2013, 07:58

Jeff Bezos, grundare Amazon.

Foto: Pressbild.

Bläcket har torkat. Amazon-grundaren Jeff Bezos köper Washington Post för 250 miljoner dollar. Han har tidigare gjort klart att han tänker satsa på grävande journalistik samt att han är en uthållig investerare. Washington Post Co byter namn för att signalera att man inte äger tidningen längre.


Ämnen i artikeln:

Washington PostAmazonJeff Bezos

Jezz Bezos grundade Amazon 1994 – bolaget omsatte 61 miljarder dollar förra året.

Resumé  har tidigare rapporterat att han tänker köpa Washington Post och nu  står det klart att affären har gått i hamn, enligt Washington Post  själva.

Washington Posts chef Donald E. Graham meddelade så sent som i  augusti att Jezz Bezos tekniska bakgrund, marknadsföringsinriktning,  långsiktighet och brist på ideologisk agenda gör honom till en attraktiv  chef för tidningen.

Jeff Bezos har också meddelat att han tänker fortsätta driva tidningens långa tradition av en oberoende journalistik.

Washington  Post konstaterar också att Jezz Bezos har det kapital som krävs för att  hålla tidningen levande efter flera år med minskat läsande och  annonsintäkter.

Jeff Bezos har inte offentliggjort sina planer för  hur han vill förändra tidningen, men i tidigare intervjuer har han talat  om att han erbjuder en ”finansiell kudde” som gör att Washington Post  får möjlighet att genomföra experiment för att hitta en  framgångsrik affärsmodell.

Washington Post Co ska verka som ett  självständigt bolag utan sin pappersprodukt – företaget äger en rad  verksamheter med alltifrån tv-system till tv-kanaler.

Washington Post Co byter också namn som en direkt effekt av försäljningen, men det nya namnet är inte klart ännu.

Donald E. Graham kvarstår som chef för det nya ännu icke namngivna bolaget.

Jeff Bezos gör heller inga förändringar hos tidningens ledningsgrupp.
Han  fortsätter att vara chef för Amazon och Jeff Bezos uppgett att han  tänker besöka tidningen från gång till annan, men ändå lägga merparten  av sin tid på att driva Amazon.

Jeff Bezos får också den  spanskspråkiga tidningen El Tiempo, gratistidningen Express daily,  veckotidningen Washington Gazette och 23 tunnland med i förvärvet.

Tidningen Publisher Katharine Weymouth har meddelat följande till personalen:
”Vi är nu officiellt under nytt ägarskap och en ny era har börjat för Washington Post.”

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.