Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart med journalistlönerna inom tidskrift och eter

Publicerad: 14 juni 2013, 10:34

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling

Löneavtalet är på 6,8 procent och avtalsperioden är 36 månader.


Ämnen i artikeln:

MedieföretagenJournalistförbundet

Journalistförbundet och Medieföretagen har kommit överens om kollektivavtal på ytterligare två områden i journalistavtalet, tidskrift och etermedier.

Förutom lönenivåerna innehåler avtalen en ny löneprocess, höjd individgaranti och lyfter fram Utvecklingsavtalets fokus på lokal samverkan.

− Vi har tillsammans med Medieföretagen lagt ett stort fokus på att skapa goda förutsättningar för lokal samverkan på alla nivåer. Förändringarna i avtalen ger våra klubbar stora möjligheter att öka inflytandet över lönesättning, kompetensutveckling och affärsutveckling, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Lönemässigt innebär avtalet en nivåhöjning på minst 6,8 procent under en avtalsperiod på 36 månader, från 1 april 2013 till och med 31 mars 2016. Individgarantin är 320 kronor första året och 223 kronor andra året.

− Den nya löneprocessen och ett treårigt avtal ger klubbarna chansen att arbeta långsiktigt med att förändra och förbättra den lokala lönebildningen. Löneavtalet på minst 6,8 procent är ett golv och det finns stora möjligheter att få ut mer i lokala löneförhandlingar, framför allt det andra och tredje året, säger Jonas Nordling.

Individgarantin det första året är högre än i föregående avtal och ger bra utväxling för individer med låga löner. Tillsammans med uppräkningar av lägstalönerna med 6,8 procent och höjningar av alla krontalsersättningar, som OB, helgtillägg, morgontillägg och upphovsrättsersättning, ger avtalet bra utfall på de företag där lönerna ligger lägst. Dessutom höjs övertidstaket med 6,8 procent.

De nya avtalen på tidskrift och etermedia ger även ytterligare en månads löneutfyllnad till de föräldralediga. På tidskriftsområdet gäller nu fem månaders löneutfyllnad efter ett års anställning i följd. På etermedieområdet införs ytterligare en månads löneutfyllnad efter ett, två respektive fyra års anställning i följd.

Krister Berntsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.