Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart: Så många miljoner måste Skånskan spara

Publicerad: 5 januari 2017, 12:05

38,4 miljoner kronor. Så mycket beräknar Skånska Dagbladets ledning att tidningsverksamheten kommer att reducera sina kostnader under året. Ledningen vill göra sig av med 15 tjänster på Skånska Dagbladet och Norra Skåne.


Ämnen i artikeln:

Norra SkåneSkånska DagbladetSkånskanDagspress

I det senaste numret av Resumés papperstidning beskrevs den tuffa ekonomiska verklighet som Skånska Dagbladet står inför med 20 miljoner kronor i fallande printintäkter och enligt Resumés källor kommer förlusten för 2016 att stiga från 20 till 25 miljoner kronor trots motsvarande belopp i presstöd.

I samband med att ledningen och de fackliga representanterna i går slutförde MBL-förhandlingarna kring budgeten för 2017 skickade Norra Skåne och Skånska Dagbladets publisher Lars Joel Eriksson ut ett mejl till de anställda med information om läget.

Här bekräftas Resumés uppgifter om att Skånska Dagbladet och Norra Skåne gör en "betydande ekonomisk förlust" under 2016. Ett kraftigt reducerat presstöd de kommande åren gör inte situationen bättre och omständigheterna tvingar tidningsledningen att spara mångmiljonbelopp.

Med slopad söndagstidning och sexdagarsutgivning beräknar man besparingar på 15,7 miljoner genom sänkta tryck- och distributionskostnader och personalreduceringar. Total föreslås 15 tjänster försvinna, viket sparar 9,1 Mkr per år. Enligt förslaget drabbar nedskärningen båda tidningarna och samtliga avdelningar.

I mejlet nämner Lars Joel Eriksson ett minskat format för tidningarna genom "att tighta till layouten". Texterna i tidningen kommer följaktligen bli kortare med mindre bilder. Vilket beräknas spara 6,8 Mkr. Utöver ska frilansbudgeten för bilder och texter reduceras med två miljoner kronor.

Budgeten innebär sammanlagda besparingar på 38,4 Mkr.

"Allt vi gör för att reducera kostnaderna gör vi för att öka vår överlevnadsförmåga. Vi har inte ekonomiskt utrymme i form av kapital att fortsätta täcka stora årliga förluster. Men även efter neddragningarna kommer vi att ha sammanlagt på våra två tidningar 45.7 redaktionella tjänster vilket faktiskt är en rätt god redaktörsbemanning för att ge läsarna bra tidningar.

Jag, styrelsen och ledningsgruppen är fullt medvetna om att vi lägger en budget som innebär stora utmaningar. Vi vet att alla anställda gör smått heroiska insatser i det dagliga slitet för att ta företaget framåt. Tyvärr måste vi i likhet med branschen kämpa med omvärldsfaktorer som under flera års tid varit negativa för oss. Men just därför att vi inte sitter still i båten utan är så aktiva för att hålla uppe intäkter och sänka kostnader skapar vi grunden för en långsiktig framtid.", skriver Lars Joel Eriksson i mejlet till de anställda.

Enligt den nya budgeten siktar Norra Skåne på att göra 2,3 Mkr i vinst under 2017. Skånska Dagbladet, som har ett tuffare konkurrensläge med HD/Sydsvenskan, budgeteras med en förlust på drygt 4 miljoner kronor. Totalt beräknar koncernen, inklusive fastigheterna och resebyrån, göra en vinst på 1,3 miljoner kronor i år.

Nu väntar nya förhandlingar med journalistklubbarnas representanter och tidningsledningen

– Det är tråkigt, men samtidigt vet vi om det tuffa ekonomiska läget. Strategin för oss har varit att de anställda ska få informationen om besparingar i tid, säger Elisabeth Sandberg vid Skånska Dagbladets journalistklubb till Resumé.


Lars Joel Eriksson kommenterar:
– Hälften av besparingarna är redan planerade genom att vi tar bort söndagstidningen. Mitt mål med Skånska Dagbladet, nu när vi får betydligt mindre pengar med storstadsstödet är att tidningarna ska ha samma kostnadskostym som andra lokaltidningar i sexdagarsformat. Det har vi nu.

Vad blir den största utmaningen med de mindre kostnaderna?
På kort sikt den tunnare formatet och en tjockare tidning på lördagarna. De stora utmaningarna på längre sikt, framförallt för Skånska Dagbladet, är intäkterna på annonssidan.

Lars Joel Eriksson berättar att Skånska Dagbladets sidoverksamheter såsom fastighetsrörelsen och resebyrån går med vinst och är alltjämt de mest lönsamma delarna av koncernen. Hotellplanerna finns kvar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.