Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart: Schibsteds Hemnetaffär stoppas

Publicerad: 7 juli 2016, 15:00

Konkurrensverket fick rätt, och affären kommer inte att genomföras.

Den seglivade affären har fått ett slut. Konkurrensverket har stoppat Schibsteds köp av bostadssajten Hemnet, enligt Breakit.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensverketRaoul GrünthalSchibstedBlocket BostadBlocketHemnet

Scibsteds Hemnetaffär varit en lång följetång. Under våren 2015 blev det känt att mediejätten var intresserad av att köpa 80 procent av Hemnet, då värderat till hela 1,5 miljarder kronor.

I december samma år stod det då klart att man undertecknat avtalen som sade att Schibsted bolaget. Men så sent som i mars 2016 kom uppgifter om att man stött på patrull och att konkurrensverket granskade affären. I maj meddelande myndigheten att man har en "negativ syn" på affären.

LÄS MER: Klart: Schibsted köper Hemnet – avtalen undertecknade

LÄS MER: Konkurrensverket hotar stoppa Hemnet-affären

Invändningarna var att Schibsted sedan tidigare äger Blocket Bostad. Om de skulle tillåtas köpa även Hemnet så menade konkurrensverket att dominansen på den svenska bostadsannonsmarknaden skulle bli för stor. Man ställde då krav som Schibsted hade att tillmötesgå.

Nu berättar Breakit att Schibsted drar tillbaka sitt bud eftersom koncernen inte lyckats med uppgiften.
– Vi har tittat på en utlicensiering av Blocket Bostad som en möjlig åtgärd för att få Hemnet-affären godkänd. Nu har Konkurrensverket, trots detta, inte godkänt affären. Vi är besvikna såklart. I slutändan är det svenska konsumenter som blir förlorarna, säger Schibsteds Sverige-chef Raoul Grünthal enligt sajten.

Han menar att det är paradoxalt att affären stoppas av konkurrensskäl eftersom det redan är monopol på den här marknaden i dag.
– Det är mäklarna som äger Hemnet. Det gör att de prioriterar sin egen tjänst. Vissa mäklare lägger upp bostäder exklusivt på Hemnet, säger Raoul Grünthal till Breakit.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom menar däremot att "detta är en bra dag för landets fastighetssäljare".
– Om affären hade genomförts hade det bildats ett monopol på marknaden för digitala bostadsannonser. Det hade lett till högre annonspriser, säger han i ett uttalande.

Konkurrensverket avslutar nu ärendet.
– Det är bra att vi på detta sätt har fått ett avslut på denna företagskoncentration. Om affären hade genomförts skulle det leda till att konkurrensen påtagligt hämmats, säger Dan Sjöblom.

I och med att parterna i ärendet drar tillbaka sin anmälan om koncentrationsprövning slipper Konkurrensverket ta ärendet till rätten.
– Om anmälan inte hade återkallats var vi beredda att gå till domstol för att få ett förbud mot affären. Nu slipper vi det. Det innebär att parter och kunder inte behöver vänta på besked till efter en lång och kostsam domstolsprocess, säger Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson.

Mårten Färlin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.