onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klart: Tv-skatt föreslås ersätta tv-avgiften

Publicerad: 16 oktober 2017, 12:18

Public service-kommitténs ordförande Sture Nordh under dagens presentation.

I dag presenterades public service-utredningen. Som Resumé tidigare har rapporterat skrotas tv-avgiften och ersatts av en skatt som ligger utanför statsbudgeten. Därmed skrotas också Radiotjänst i Kiruna.

Ämnen i artikeln:

Public ServicePublic ServiceutredningenSVTSveriges Radio

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Vid klockan 14.00 på måndagseftermiddagen höll kommitttén som ansvarat för utredningen kring en framtida långsiktig finansiering av public service presskonferens under ledning av ordföranden Sture Nordh. Precis som Medierna i Sveriges Radio var först att rapportera om och Jan Scherman och Resumé var först med att avslöja detaljerna kring för ett antal veckor sedan kommer radio- och tv-avgiften att ersättas av en skatt.

En individuell public service-avgift, en skatt öronmärkt för public service som ligger utanför statsbudgeten. I dag överlämnas utredningen till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

– Den nuvarande avgiften håller inte. Vi ser hur andelen som säger upp sitt tv-innehav ökar hela tiden, sade Sture Nordh under presskonferensen.

Skatten föreslås införas 2019 för alla personer över 18 år. Avgiften kommer att uppgå till en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak på 1308 mot den nuvarande avgiften som ligger på 2340 kronor per år.

Personer utan beskattningsbar inkomst betalar ingen avgift. Hushåll med fler än två personer som är 18 år och har en beskattningsbar inkomst kan  betala mer i avgift än vad de gör i dag.

Med den skrotade tv-avgiften läggs även Radiotjänst i Kiruna ned.

Sture Nord förde fram att avgiftsmodellen kommer att vara långsiktig, legitim och resurseffektiv.

SVT:s vd Hanna Stjärne ser med tillförsikt på dagens förslag:

"Det allra viktigaste är att en ny modell tryggar public services oberoende, från både politiska och kommersiella intressen. Det är tydligt att kommittén har velat parera de risker som finns för oberoendet i den nya modellen med förstärkningar av oberoendet i andra delar. Längre tillståndsperioder och fleråriga medelstilldelningar är bra förändringar, men jag är förvånad över att en av de viktigaste oberoendeförstärkningarna, den som gäller tillståndsperiodens längd, föreslås träda i kraft först om tio år. Politikerna borde värdera oberoendet högre än så.", skriver hon bland annat i en kommentar.

Utöver förslaget har kommittén också tittat på en utvidgad apparatavgift, en obligatorisk individuell avgift eller som i Tyskland en hushållsspecifik avgift.

Den föreslagna förändringen kommer i en tid där en miljon konsumerar SVT enbart på nätet. Och där mellan 11-15 procent konsumerar SVT:s innehåll, men betalar inte tv-avgiften enligt SVT:s egna siffror.

I slutet av juli 2018 kommer public service-kommittén presentera utredningen i sin helhet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev