Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klassiskt magasin digitaliserat

Publicerad: 21 februari 2011, 07:01

Det sena 1980-talets och tidiga 1990-talets roligaste tidning, Spy magazine, förändrade journalistiken både i USA och Sverige. Nu har Google digitaliserat alla årgångar och lagt dem i ett sökbart arkiv.


Ämnen i artikeln:

Google

Spy Magazine lanserade i mitten av det nykonservativa 1980-talet med Ronald Reagan och Gordon Gekko. Redaktörer var Kurt Anderson, i dag författare och kolumnist, och Graydon Carter som i dag är chefredaktör på Vanity Fair.

Spy drev med allt och alla, den satiriska spetsen undgick ingen. Redaktionen skrev långa artiklar om vilket kön Hillary Clinton egentligen hade och på vilket sätt Martha Stewart var sexig.
Plumpt, fånigt och väldigt underhållande. En blogg som Gawker (http://gawker.com/) är helt otänkbar om inte Spy hade funnits.

Det är med andra ord tidningshistoria. Och nu har Google digitaliserat alla utgåvor som kom ut under tolv år.

Tidningen var en av Jan Stenbecks favoriter och han tog med sig idén till Sverige där han lät kvällstidningsjournalister som Robert Aschberg och Jörgen Widsell starta tidningen Z. Trots att Z bitvis var en kopia av Spy Magazine hade den troligtvis ännu större inverkan på det torra svenska tidningsklimatet under 1980-talet.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Google

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.