Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Klickbomben var falsk

Publicerad: 27 juni 2014, 12:32

Nyheter24 fick 34 000 delningar för artikeln om den solbadande kvinnan som orsakade trafikkaos – en nyhet som visade sig vara falsk.

Foto: Skärmdump från Nyheter24.

Nyheter24:s delningsraket om den solbadande nakna kvinnan i fönstret ökade sajtens trafik med 58 procent. Men nyheten visade sig senare vara falsk. – Alla kan göra misstag, även vi, säger Viktor Adolsson, tf nyhetschef.


Ämnen i artikeln:

ViralgranskarenHuffington Post

Nyheter24 var förra veckans raket på Kia-index, på grund av en rewrite från den österrikiska tidningen Heute om den solbadande kvinnan som skapade trafikkaos.

Problemet är att nyheten är falsk. Bilden började spridas på nätet för flera år sedan. Detta uppmärksammades sedan av Huffington Post och Metros Viralgranskaren.

Nu pudlar Nyheter24 med en skämtsam rättelse i den ursprungliga artikeln som gav 34 000 delningar på Facebook.

– Vi märkte det efter ett tag att den var falsk. Vi läste på Huffington Post om det och även Metro kollade upp storyn, säger Viktor Adolfsson.

Vad säger du om det då?
– Alla kan göra misstag, även vi. Vi försöker att inte ha en hög svansföring – i stället vill vi vara ödmjuka för att internet är stort och att sånt här kan inträffa. Vi har uppdraterat rubriken och texten och driver lite med oss själva.

Det är inte första gången Nyheter24 går på den här typen av nitar. Men även många andra, mer etablerade mediehus har vid ett fleral tillfällen blivit blåsta.

Ökande trafik är oerhört viktig för er. Är det viktigare att ha bra trafik än att det ni skriver är sant?
– Nej, så är det givetvis inte. Men ibland kan det gå fel.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.