Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kommersiella medieföretag startar public service-granskning

Publicerad: 30 september 2015, 06:45

På senare tid har alltfler kommersiella medieföretag kritiserat public service för att konkurrera med kommersiella medieaktörer som får det svårare att bedriva sin verksamhet. Nu tillsätts en egen public service-kommission med flera tunga branschnamn.


Det är Mittmedia, Schibsted Sverige, Bauer Media Group, Tidningsutgivarna och Bonnier som tagit initiativet till kommissionen. Ambitionen är att analysera hur public service fungerar i dag och presentera förslag på hur verksamheten bör fungera på längre sikt.

– Vi tycker att det saknas en bra diskussion kring public service roll, definition och uppdrag, säger Staffan Rosell, vd på Bauer Media group till SvD.

Bakgrunden till initativet är bland annat att regeringens medieutredning exkluderar alla frågor som berör public service roll och funktion, det menar Thomas Petersson, vd på mediekoncernen Mittmedia som är en av initiativtagarna.

– Vi tycker att att det är lite konstigt att det pågår en politisk medieutredning som i allt väsentligt bortser från public service som är en stor del av medielandskapet. Det är viktigt att föra upp den aspekten av mediepolitiken till diskussion och till en bred debatt, säger han till SvD.

Initiativtagarna till projektet har tillsatt fem ledamöter som ska leda kommissionen. Gunnar Strömblad, Schibsteds tidigare koncerndirektör och styrelseordförande samt före detta vd för Svenska Dagbladet och Aftonbladet har utsetts till ordförande.

Övriga ledamöter är:

Agneta Dreber. Tidigare styrelseordförande i Sveriges Radio och ledamot i pressens opinionsnämnd.

Mikaela Valtersson. Vice vd för Kunskapsskolan och ordförande för Friskolornas riksförbund. Tidigare riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för Miljöpartiet.

Hans-Gunnar Axberger. Professor i konstitutionell rätt vid Juridiska institutionen på Uppsala universitet. Tidigare justitieombudsman, pressombudsman och ordförande i presstödskommittén.

Pelle Snickars. Professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet. Han har tidigare varit forskningschef vid Kungliga Bibliotekets forskningsavdelning och forskningschef vid Statens ljud- och bildarkiv.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.