Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kommun letade källor — utreds av JK

Publicerad: 3 januari 2013, 12:25

Strängnäs kommunvapen

Justitiekanslern har beslutat inleda en undersökning mot Strängnäs kommun för brott mot tryckfrihetsförordningen. Två chefer inom kommunen misstänks ha letat efter källor till Strengnäs Tidning.


Ämnen i artikeln:

Justitiekanslern

Det var i höstas som ett internt informationsmöte om uppsägningar bland kommunens parkarbetare bevakades av två journalister från Strengnäs Tidining.

Två kommunala chefer började efter det försöka ta reda på hur Strengnäs tidning fått reda på att mötet skulle hållas.

Genom att ta del av protokoll och mejl fick den lokala klubbordföranden för fackförbundet Vision reda på att cheferna var på jakt efter vem eller vilka som tipsat Strengnäs tidning och gjorde en polisanmälan.

Detta har nu föranlett JK att ta upp frågan och utreda om Strängnäs kommun gjort sig skyldig till brott mot tryckfrihetsförordningens 4 kapitel, 3 paragraf, det som vanligen kallas meddelarfriheten för offentligt anställda.

Strengnäs Tidnings chefredaktör, PeO Wärring, är mycket upprörd över kommunens agerande.

– Detta är oerhört allvarligt och visar på vilka stora brister Strängnäs kommun har när det gäller kunskapen om meddelarfriheten, säger han till Resumé.

PeO Wärring, som också är chefredaktör för Eskilstunakuriren, hoppas nu att JK ska sätta ner foten och fälla Strängnäs kommun.

– Det är viktigt för kommunen att hålla en rågång i sådana här frågor, säger han. Offentliganställda ska inte behöva oroa sig för repressalier från sin arbetsgivare när de kontaktar media.

Ämnen i artikeln:

Justitiekanslern

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.