Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kommunal-toppen fick nys om granskningen – ringde Jan Helin

Publicerad: 14 januari 2016, 06:09

Anders Bergström ringde upp Jan Helin inför Aftonbladets granskning

Kommunal-toppen Anders Bergström ville ha råd av Aftonbladets chefredaktör Jan Helin inför granskningen, Pewdiepie startar Youtube-nätverk och storsponsor hotar hoppa av ungdomsfestivalen efter sexövergreppen. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

SponsringDNAftonbladetPewdiepieBredbandsbolagetYoutubeKommunalJan Helin

Kommunaltoppen ringde upp Aftonbladets chefredaktör
En krogverksamhet som drar in pengar på porrshower, dyra spritfester och topparna åker på semesterresor för medlemmarnas pengar. Aftonbladets granskning av fackförbundet Kommunal har visat stora oegentligheter inom fackförbundet. För att krishantera har Kommunals ordöfrande Annelie Nordström skickat ut ett massmejl till medlemmarna och bett dem "stanna kvar", men det stannar inte där. Förbundskassören tillika Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström som också sitter i styrelsen för Aftonbladet Hierta AB till följd av LO:s minoritetspost ringde upp Aftonbladets dåvarande chefredaktör Jan Helin när det blev känt för honom att tidningen hade inlett en granskning mot fackförbundet. Enligt Jan Helin ringde Kommunal-toppen för att säga att det var okej att Aftonbladet granskade fackförbundet.

– Jag tycker nog att i det läget ska man vara väldigt försiktig i kontakter med ansvarig utgivare. Även om hans syfte bara är att liksom fråga att vad är det här för någonting eller vad gör ni så kan det uppfattas som att han lägger sig i Aftonbladets granskning, säger Jan Helin till Aftonbladet.

Han frågade även Jan Helin om han även skulle kontakta Aftonbladets styrelseordförande Raoul Grünthal. Något han avråddes från. Enligt Anders Bergström ringde han i egenskap av styrelseledamot i Aftonbladet och samtalet handlade om att värna tidningen.

– Jag sitter i styrelsen för Aftonbladet. Och är det så att jag uppträder olämpligt så är det detta det handlar om. Jag bad Jan Helin om råd. Han är ju vd och publisher, säger han till tidningen.

Pewdiepie startar Youtubenätverk
Svenska Felix "Pewdiepie" Kjellberg är världens ledande Youtube-stjärna och drog in omkring 98 miljoner kronor på sin kanal i fjol, enligt Forbes. Nu drar han igång det egna Youtube-nätverket Revelmode i samarbere med Disneys Makers studios.

"Jag är så stolt över att äntligen få presentera Revelmode", säger Pewdiepie i sin egen Youtube-kanal.

Det nya nätverket hoppas han kunna hjälpa andra Youtubestjärnor att utvecklas. Inledningsvis består nätverket av nio Youtube-profiler som tillsammans har över 100 miljoner följare på YouTube, Facebook, Twitter, Instagram och Snapchat. Förutom att hjälpa Youtubers kommer verksamheten i Revelmode också att inrikta sig på spelutveckling, kommersiella samarbeten, souvenirförsäljning och välgörenhetsprojekt.

Efter sexövergreppen – storsponsor kan hoppa av
Efter den senaste veckans avslöjanden om omfattande sexövergrepp på Stockholms kommuns ungdomsfestival We are Sthlm hotar en av huvudsponsorerna, SL, med avhopp.

– Vi vill inte stötta en verksamhet där tryggheten och säkerheten har brustit och där man inte kan garantera att unga tjejer inte utsätts för våld och trakasseriet på det här sättet, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till DN.

Bredbandsbolaget skrotar reklamansikte
Kenny Solomons som spelar huvudkaraktären i Bredbandsbolagets reklamfilmer slutar vara företagets ansikte utåt. Enligt Aftonbladets källor är det hans medverkan i en nakenshow som fått uppmärksamhet i samband med Kommunalskandalen som är anledningen till att kontraktet bryts. Bredbandsbolaget hävdar å sin sida att det är ett sedan länge planerat avslut.

"Medierna vill inte beskriva verkligheten som den är"
Norska tidningen Journalisten beskriver i en lång artikel sommarens sexövergrepp i Kungsträdgården och anklagelserna mot Dagens Nyheter om mörkläggning. Här intervjuar tidningen samma källa som varit uppgiftslämnare till Nyheter Idag och som hört av sig till en medarbetare på DN:s ledarredaktion. Källan hävdar, tvärtemot Dagens Nyheter, att hade varit lätt för tidningen att få uppgifterna om sexövergrepp bekräftade av Polisen.

– De vill inte beskriva verkligheten som den är. Den är obekväm och stämmer inte överens med det man har bestämt sig för. Det är som att propaganda rullas ut, säger källan till Journalisten.

Dagens Nyheters redaktionschef Caspar Opitz har inte låtit sig intervjuas av tidningen med hänvisning till hög arbetsbelastning.

Trinity Mirror planerar ny rikstäckande tidning
Englands största publicist Trinity Mirror som ger ut tidningar som Daily Mirror, Sunday Mirror och People planerar att lansera en ny nationell dagstidning. Enligt Press Gazettes källor har en grupp journalister arbetat med en ny titel och att det kan röra sig om en gratistidning.

Anna Settman på väg mot toppuppdrag
Aftonbladets tidigare vd Anna Settman föreslås som ny ledamot i Telias styrelse. Även Spotify-grundaren Martin Lorentzon är på väg till telekomjätten. Det skriver Breakit.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.