Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kommunalarbetaren tagna på sängen av Aftonbladets granskning

Publicerad: 14 januari 2016, 12:54

Susanna Lundell, chefredaktör, om Kommunalarbetarens arbete.

Foto: Anna Simonsson

Kommunalarbetaren hade inte en susning om vad som pågick bland topparna, enligt ansvarige utgivaren Susanna Lundell. Nu tar tidningen granskningen vidare på egen hand. ”Vi är helt självständiga och skriver vad vi vill”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

KrishanteringKrisKriskommunikationKommunal

Det var igår som Aftonbladet avslöjade att fackförbundet Kommunal hyrt ut egna krogen Metropol Palais för porrshower, festat för hundratusentals kronor och semestrat gratis på förbundets konferensanläggning Marholmen. Omfattningen av skandalen är enorm, vilket inte minst märks på att ordförande Annelie Nordström vädjar till medlemmarna att stanna kvar och att den pressade kommunikationschefen Karin Hagman inte hinner med annat än att krishantera.

Kommunalarbetaren är Kommunals tidningsorgan. KA drivs sedan i fjol i bolaget LO Mediehus AB, tillsammans med fyra andra facktidningar. Utgivning sker varannan vecka och upplagan låg under 2014 på 534 900 exemplar.

När Aftonbladet igår publicerade den första delen i granskningen om ägarna Kommunal blev de tagna på sängen. En första artikel publicerades på KA.se runt halv tio, med hänvisning till Aftonbladet.

– Vi kände inte till vad Kommunals ledning gjorde. Vi valde att söka ledningen för att göra en intervju med dem, som publicerades igår eftermiddag. Vi valde att köra fråga svar för tydlighetens skull, säger KA:s ansvarige utgivare Susanna Lundell till Resumé.

Är ni stressade idag?
– Nej, vi gör bara vårt jobb.

Hur förhåller ni er till förbundet?
– Vi är en självständig tidning som har varit eget bolag sedan 2006. I vår policy står att vi ska bedriva professionell journalistik.

Berätta mer om policyn?
– I vår policy står bland annat att journalistiken ska vara trovärdig, saklig och noggrann. Arbetet ska utföras med läsarnas/medlemmarnas behov och önskemål för ögonen.

Ni är inte rädda för att vara kritiska till er ledning?
– Jag är ansvarig utgivare. Vi kan skriva precis det vi vill skriva. Men det viktiga är att KA är en medlemstidning. Det är medlemmarna som är våra läsare och det är dem vi skriver för. Om medlemmarna har frågor eller är besvikna efter Aftonbladets granskning är det vårt uppdrag att skriva om detta.

Hur följer ni upp granskningen?
– Vi kommer fortsätta själva under dagen och även följa om Aftonbladet kommer med mer.

Vad har ni fått för reaktioner från medlemmarna?
– Vi har fått många läsarkommentarer och även mejl från medlemmar som är upprörda och besvikna över hur det här har kunnat ske.

Vad tycker du om att ordföranden Annelie Nordström vägrar prata med media?
– Det kan finnas skäl till det, men jag kan tycka att det är viktigt att ledningen möter media när det blir en kris. Men det är Anders Bergström som har haft den här verksamheten på sitt bord, därför är det naturligt att han har svarat på frågorna, säger Susanna Lundell.

Kommunalarbetarens pappersutgåva kommer nästa vecka.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.