Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kommunalråd förhörs i Ståhl-affären

Publicerad: 8 februari 2012, 13:04

Kristianstads kommunalråd Pierre Månsson avslöjade att den fd Sydsvenskan-vd:n Johan Ståhl försökte sko sig på försäljningen av Skånemedia: – Johan Ståhl agerade felaktigt mot sin uppdragsgivare Bonnier. Vi vill absolut inte bli förknippade med den här typen av affärer, säger Pierre Månsson till Kristianstadsbladet.


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Resume.se kunde tidigare i veckan berätta att Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning mot Sydsvenskans förra vd.

Pierre  Månsson är en av de personer som polisen ska förhöra. Pierre Månsson är  sekreterare i styrelsen för den liberala stiftelsen Kristianstadspress.

Stiftelsen ägde 7 procent av Sydsvenskan till och med förra året.

Då  beslöt sig huvudägaren Bonnier för att sälja Skånemedia, som består av  Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborg Allehanda.

Sydsvenskans  dåvarande vd, Johan Ståhl, fick uppdraget att sälja Skånemedia, medan  Kristianstadspress ingick i förhandlingsdelegationen, enligt Kristianstadsbladet.

Så sent som i februari förra året fick Pierre Månsson  ett erbjudande som gick ut på att Johan Ståhl och en investerare skulle  gå in som köpare av Skånemedia, medan Kristianstadspress skulle få en  större andel än vad "värderingen i bolaget egentligen gav anledning  till."

Pierre Månsson vill inte gå in på exakt hur stor andel, men enligt Kristianstadsbladet uppgifter på uppemot tio miljoner kronor.

Pierre  Månsson hävdar att Bonnier inte hade någon vetskap om att Johan Ståhl  satt på två stolar vid förhandlingarna, men i början av april meddelade  han en Bonnier-representant.

Johan Ståhls tidigare mentor och  företrädare på Sydsvenskans vd-stol, H Inge Gyllin, tog över uppdraget  att sälja Skånemedia i stället.

Johan Ståhl gav sig inte, utan  erbjöd H Inge Gyll ett liknande upplägg. Då gick H Inge Gyll i taket och  skickade ett mejl till stiftelsen och bad denna att kontakta Bonnier.

Som resume.se tidigare har berättat lämnade Johan Ståhl vd-posten för Sydsvenskan efter att historien uppdagats.

Resume.se har sökt Bonnier Tidskrifters vd, Ulrika Saxon, för en kommentar kring händelsen.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanJohan Ståhl

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.