Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kommunchef straffade anställd efter intervju – JK specialgranskar

Publicerad: 24 juni 2014, 08:19

Färgelandas kommunvapen

Kommunchefen i Färgelanda skällde ut en anställd efter en intervju i tidningen Bohuslänningen. Nu inleder Justitiekanslern (JK) en särskild tillsyn mot kommunen.


Ämnen i artikeln:

Justitiekanslern

I artikeln berättade den anställde sig kritiskt om kommunledningen och varför han valt att säga upp sig. Degen efter blev den anställde uppringt av kommunchefen som var "mycket upprörd" och ställde en rad frågor med anledning av hans uttalanden.

Enligt anmälan ska kommunchefen senare ha ringt upp journalisten på tidningen Bohusläningen som skrivit artikeln för att "efterforska källan till artikeln". När kommunchefen senare återvände från sin semester kallades den anställde in till ett "allvarligt samtal". Där fick den anställde veta att han inte längre var önskad på arbetsplatsen och pressades att skriva papper som fick följden att han arbetsbefriades till dess att hans uppsägningstid gått ut.

Justitiekanslern, JK, har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning om brott mot repressalieförbudet eftersom mannen sagt upp sig själv och därefter undertecknat överenskommelsen om arbetsbefriande. Däremot inleder JK nu en särskild tillsyn mot kommunen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Justitiekanslern

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.