Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Konflikten som urartade: Mediechefen i slagsmål med grannen

Publicerad: 10 juni 2016, 12:19

Bilder på bråket sprids nu på Facebook.

Foto: Privat – bilden är pixlad av Resumé

En långdragen grannfejd kulminerade i förrgår när medieentreprenören Bengt Uggla och hans granne Petter Kilefors hamnade i slagsmål. Nu har de båda polisanmält varandra för misshandel. Bengt Uggla är sjukskriven och har sålt DagensPS på grund av konflikten.


Ämnen i artikeln:

Dagens PS

Konflikten mellan grannarna i bostadsrättsföringen på Djurgården har pågått i flera år och dokumenterades i fjol av SVT-programmet "Domstolen – friad eller fälld?". I centrum står Bengt Uggla, grundare av bland annat tidningen Vision och DagensPS, samt Petter Kilefors som är nordisk vd på managementbolaget Arthur D. Little.

Från början handlade bråket om en fuktskada i det hus som familjen Kilefors flyttade in i, och den påföljande renoveringen som gick loss på miljonbelopp. Petter Kilefors menar att det var nödvändigt på grund av allvarlig misskötsel från bostadsrättsföreningen. De hävdar istället att han använt pengarna till lyxrenovering, samt att han lagt beslag på 46 kvadratmeter som är gemensamma utrymmen. Därefter har det eskalerat med en lång rad stämningar och polisanmälningar åt båda håll.

Atmosfären bland de idylliska fastigheterna har varit minst sagt bedrövlig de senaste åren, och i veckan tog konflikten ytterligare en vändning när de båda huvudpersonerna hamnade i handgemäng med varandra. Bråket dokumenterades av grannar och sprids just nu på Facebook, men versionerna går i sär om vad som egentligen hände.

Bengt Uggla hävdar att han var ute och promenerade med familjens hund på gräsmattan utanför husen. När han passerade Petters hustru, som stod och vattnade i en rabatt, sparkade hon till den lilla hunden. När Bengt Uggla ifrågasatte hennes agerande kom maken Petter ut och började närgånget filma honom med sin mobilkamera.
– Han tryckte upp telefonen mot mig och bad mig upprepa hoten jag ska ha sagt till hans fru. Men jag hade inte hotat henne – bara bett henne att tagga ner, säger Bengt Uggla.

Han berättar vidare att mannens närgångna filmande fick honom att slå undan telefonen som landade i backen. Därefter plockade Bengt Uggla upp den och började gå iväg. Då ska Petter Kilefors ha gått till fysiskt angrepp för att ta tillbaka den. Vid det här laget hade flera grannar tagit sig ut eftersom bråket pågick högljutt utanför husen. Där togs också bilderna (som syns här ovan) av en granne som befinner sig på Bengt Ugglas sida av konflikten.

Bengt Uggla föll i samband med bråket (hävdar själv att han blev knuffad) över en cykel och landade på marken. Som en konsekvens fick han smärtor i nacke och rygg, vilket senare visat sig vara lindriga muskelskador. På bilden syns också hur barn har bevittnat bråket på nära håll.

Petter Kilefors utgångspunkt är en annan. Han förnerkar att hustrun ska ha sparkat till hunden. Hans version är att Bengt Uggla närmade sig hustrun för att hota och trakassera henne. Därför gick han ut och började filma för att få bevis på det påstådda övergreppet i rättssak (konflikten mellan familjen och föreningen har överklagats till Hovrätten, dessutom har det gjorts en rad olika polisanmälningar om olika brott). När Bengt Uggla sedan tog hans mobiltelefon tvingades han använda handgripligheter för att ta tillbaka den.
– Han snubblade över en cykel när jag tog tillbaka mobilen, vilket är min fulla rätt att göra. Han är en fullständig mytoman, säger Petter Kilefors.

Båda hävdar att det finns inspelade filmer som understödjer deras versioner av händelsen. Resumé har ännu inte fått ta del av några sådana.

På bilderna ser det väldigt våldsamt och aggressivt ut. Vad säger du om det?
– Jag säger att du ska begära att få titta på filmen. Jag har rätt att ta tillbaka min telefon som han hade stulit. Jag har bevis på att han begick övergrepp och jag har inte varit våldsam, säger Petter Kilefors.

Bengt Uggla har polisanmält sin granne för misshandel. Petter Kilefors har i sin tur anmält sin motpart för misshandel, skadegörelse och övergrepp i rättssak.

För Bengt Ugglas del har den långdragna och infekterade konflikten tärt på hälsan. Sedan ett drygt år tillbaka är han sjukskriven för utmattningssyndrom. Nyligen tvingades han sälja sitt bolag Uggla & Forsström som driver sajten Dagens PS till Signia Group för att rädda verksamheten.
– Det är en katastrof för mig som entreprenör. Jag är hemma och är sjukskriven nu.

Om de senaste årens turer säger han:
– Det är som en skräckfilm utspelad i en amerikansk domstol. Han använder alla tänkbara metoder, och vi kan inte göra något åt det. Stämningen är hemsk. Hälften av föreningen har flyttat på grund av all skrämsel och alla trakasserier.

Petter Kilefors anser tvärtom att han är utsatt för en smutskastningskampanj och trakasserier av bostadsrättföreningen och Bengt Uggla.
– Det här är det i särklass värsta jag varit med om. Att en människa kan ljuga, skandalisera och agera brottsligt under en så lång period är helt fruktansvärt för mig och min familj. Barnens fotbollsmål har blivit stulna, våra bilar har blivit förstörda åtta gånger och studsmattor har blivit upprivna. Det är enorma trakasserier, säger han.

Bengt Uggla poängterar dock att tre polisanmälningar som gjorts mot honom lagts ned. Petter Kilefors hävdar att det finns andra pågående utredningar.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Dagens PS

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.