Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Konkurrensverket hotar stoppa Hemnet-affären

Publicerad: 13 maj 2016, 07:18

UPPDATERAD. Konkurrensverket har en "negativ syn" på Schibsteds köp av Hemnet i den nuvarande formen. Mediekoncernen måste tänka om i fall affären ska gå igenom.


Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalSchibstedBlocket BostadBlocketHemnetKritik

I samband med Schibsteds kvartalsrapport i onsdags flaggade bolaget för att de eventuellt kan få problem med det planerade köpet av Hemnet. På fredagen går de ut med ett pressmeddelande där de berättar att det svenska Konkurrensverket ser negativt på affären.

"Blocket har tagit emot ett utkast med invändningar från Konkurrensverket angående Blockets planerade köp av Hemnet. I utkastet tar Konkurrensverket en negativ syn på transkationen i sin nuvarande form. Schibsted kommer att ha en fortsatt dialog med Konkurrensverket för att se i fall kommersiellt gångbara lösningar kan erbjudas för att adressera myndighetens bekymmer" skriver de.

LÄS MER: Klart: Schibsted köper Hemnet - avtalen undertecknade

Knäckfrågan är om Schibsteds köp av Hemnet dödar konkurrensen på marknaden. Bolaget har tidigare bestämt sig för att licensiera ut Blocket Bostad till Bovision, men frågan är om det räcker. Eventuellt kan de bli tvugna att göra sig av med Blocket Bostad för att få igenom köpet.

Schibsted har avtalat att köpa 80 procent av bostadssajten som värderas till 1,5 miljarder kronor.

Vad är det för typ av invändningar Konkurrensverket har?
– Jag kan inte gå in på det. Vi har fått ett utkast som vi har valt att berätta om för att vara transparenta. Vi ska nu gå igenom skrivelsen och försöka förstå de invändningar som Konkurrensverket har, säger Raoul Grünthal, chef för Schibsted Sverige.

Vad kommer ni genomföra för åtgärder?
– Vi är inte klara, men har olika idéer som vi försöker titta på.

Är du besviken?
– Vi nämnde i vår kvartalsrapport att Konkurrensverket hade invändningar. Vi visste att de antingen kunde släppa igenom det hela eller inte. Huruvida det var väntat eller oväntat vill jag inte svara på. Vi har respekt för att Konkurrensverket måste göra sitt jobb och titta på affären. Vi kommer argumentera för att det är bra för slutkonsumenten.

Som det ser ut nu ska processen vara färdig den 9:e juni, men kan förlängas med en månad åt gången.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.