Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Konkurrensverket slår undan benen för Teracom

Publicerad: 18 januari 2013, 08:33

Foto: Mats Lundqvist.

Konkurrensverket anser att SVT:s täckningskrav i marknätet bör sänkas från 99,8 procent till 98 procent. Argumentet är att nuvarande täckningskrav tvingar SVT att använda en särskild teknik - mark-tv-distribution, vilket stänger dörren för andra aktörer än statligt ägda Teracom.


Ämnen i artikeln:

TeracomMyndigheten för radio och tvKulturdepartementet

Konkurrensverket har kommit med ett remissyttrande till Kulturdepartementet  som inte är någon rolig läsning för statligt ägda Teracom.

Konkurrensverket  delar visserligen bedömningen i rapporten från Myndigheten för radio  och tv att täckningskravet för SVT-sändningarna i stort sett är  relevanta i förhållande till bolagets uppdrag att sända programtjänster  till hela riket.

Konkurrensverket vill dock att täckningskravet  sänks– från 99,8 procent till 98 procent. Resonemanget bygger på att det  nuvarande täckningskravet snedvrider konkurrensen eftersom det kräver  en enskild distributionsteknik. Det vill  säga mark-tv-distribution.

Statliga  Teracom äger och driver det svenska marknätet för radio och tv. Teracom erbjuder också inplaceringar och service i  bolagets master och byggnader samt kapacitetstjänster.

Här menar verket att konkurrensen skulle  gynnas om SVT fullt ut skulle kunna upphandla utsändningstjänster från  marknaden från och med år 2020.

Enkelt förklarat – kravet på använda marknätet bör slopas helt efter 2020, enligt Konkurrensverket

Verket konstaterar samtidigt att vikten av en väl fungerande marknad måste vägas mot andra intressen.

Konkurrensverket  föreslår därför att regeringen i samband med att SVT:s täckningskrav  ses över genomför en närmare översyn av: ”vidaresändningsplikten,  beredskapskraven, regleringen av public servicebolagen i allmänhet och  med dessa sammanhängande frågor.”

Detta bör ske i god tid inför tillståndsperioden 2020, resonerar Konkurrensverket.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.