Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Konkurrenten ska rädda Dala-Demokraten

Publicerad: 9 oktober 2012, 14:46

Dala-Demokraten blöder ekonomiskt. Nu har Dalarnas Tidningar och Mittmedia accepterat Dala-Demokratens önskan om att delta i en räddningsplan för tidningen. Samarbetet mellan konkurrenterna innebär att tryck samordnas med en ambition att på sikt låta DT producera redaktionellt material för DD. Det skriver tidningen Journalisten.


Ämnen i artikeln:

Dala-Demokraten

I en intervju med Resumé tidigare i år uttryckte Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider en rädsla över att tidningen, på grund av det kärva ekonomiska läget, skulle tvingas uppgå i en större koncern.

– Det är borgerliga och liberala tidningar överallt i Sverige i dag. Det är ett handikapp för den svenska demokratin att det ser ut som det gör. Opinionsjournalistiken som finns i de borgerliga tidningarna påverkar även nyhetsjournalistiken, vill jag påstå. Därför är tidningar som Dala-Demokraten så viktiga. Men på lång sikt, som det ser ut nu i Mediesverige, tror jag att vi kanske måste uppgå i en större koncern, sade Göran Greider då till Resumé.

Nu står det alltså klart att Göran Greiders profetia delvis slår in. Dala-Demokraten som under en längre tid haft en ansträngd ekonomi kommer att ingå i ett samarbete med Mittmedia. Koncernen där konkurrenten Dalarnas Tidningar ingår. Det skriver tidningen Journalisten.

Detta sker efter att Mittmedia tackat ja till en förfrågan om samarbete från Dala-Demokraten. Till en början kommer tidningarna att samordna tryck. På sikt är ambitionen att Dalarnas Tidningar ska producera redaktionellt material åt Dala-Demokraten.

– Vi ser knappast DD längre som någon konkurrent till DT. Tidningen är alltför försvagad och vi har helt andra, mycket svårare konkurrenter. Vi har också ett ekonomiskt intresse av att DD fortsatt finns på marknaden. Våra distributionskostnader skulle annars öka väsentligt, säger Ewa Wirén, redaktionschef och ansvarig utgivare på DT, i ett personalutskick enligt tidningen Journalisten.

En orsak till att Mittmedia och Dalarnas Tidningar tackar ja är att man annars skulle förlora distributionsstödet, som kräver att det finns en konkurrent på orten, uppger tidningen Journalisten.

Uppskattningsvis skulle gemensamt tryck ge tre miljoner kronor i nytillskott för Mittmedia, samtidigt som Dala-Demokraten skulle spara en miljon kronor.
– På sikt kan det också handla om redigering och redaktionellt material. Det enda DD vill skydda är sina ledarsidor och kulturavdelningen. Men minst 55 procent av materialet måste vara unikt för att presstödet ska garanteras, säger Dalarnas Tidningars klubbordförande Anders Rehnberg till tidningen Journalisten

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dala-Demokraten

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.