måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Konkursexperten: Stampens transaktioner kan vara olagliga

Publicerad: 30 september 2016, 07:54

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

Bara tre dagar före rekonstruktionen förde VTAB över 568 miljoner kronor till Stampen. – Det ser inte snyggt ut och kan vara straffbart, säger Lars Wenne, en av landet främsta experter på obeståndsrätt. – En papperskonstruktion som inte missgynnar någon fordringsägare, säger rekonstruktören Christian Andersch.

Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderV-TABStampen Media GroupStampen

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Fredagen den 20 maj var en hektisk dag på Handelsbankens kontor som hanterar Stampens bankkonton. Stora pengar bokades i hast om från VTAB till moderbolaget Stampen. Efter helgen skulle huvudägaren Peter Hjörne och vd Martin Alsander begära rekonstruktion hos tingsrätten.

567 997 462 kronor och 36 öre fördes över från VTABs konto till Stampen ABs konto som innan dess bara innehöll drygt fem miljoner. På motsvarande sätt tömdes VTABs dotterbolag på varenda öre: VTAB Västerås ABs konto nollades och 201 402 477 kronor och 47 öre skickade till Stampen. Från tryckeribolaget i Norrtälje 221 527 464 kronor och 15 öre. Från Norrahammar 18 408 569 kronor och 11 öre. Från Landvetter 22 656 148 kronor och 87 öre och från Falkenberg 3 613 998 kronor och 69 öre.

Resumé har låtit en av Sveriges mest erfarna obeståndsjurister, den tidigare ordföranden för konkursförvaltarnas förening Lars Wenne, granska transaktionerna mellan bolag i VTAB-koncernen och Stampen:
– Det är solklart. Enligt årsredovisningen för 2015 är VTAB på obestånd, men lånar ändå ut pengar till Stampen. Det förefaller vara en planering inför rekonstruktionen.

VTAB-bolag tömmer alltså sina kassor, vilket medför att dessa bolags borgenärer tappar massor av pengar. Det ser inte snyggt ut.
– VTABs oprioriterade fordringsägare förlorar genom utlåning som torde omfattas av ackord, medan Stampens prioriterade borgenärer, alltså i första hand banker, vinner på transaktionerna. Det kan vara straffbart att missgynna sina borgenärer. Rekonstruktören borde därför ha ifrågasatt transaktionerna, vilket han kanske i och för sig gjort.

Lars Wenne är också frågande inför Christian Anderschs uppdrag som rekonstruktör i hela 15 Stampenbolag:
– Belopp som överstiger tio procent av bolagets tillgångar är kan bli föremål för återvinning i konkurs, men återvinningsfrågorna riskerar att bli omöjliga på grund av jäv om man hanterar bolag med motstridiga intressen. Om det varit en konkurs hade en förvaltare troligen tvingats frånträda några av uppdragen eller skaffa en medförvaltare för granskning av motstridiga bolagsintressen.

Han är också kritisk mot Stampens användning av ett koncernkonto som hanterar dotterbolagens likviditet:
– I en rekonstruktion blir det komplicerat att reda ut när vissa bolag satt in pengar och andra tagit ut pengar. Koncernkonto ställer stora krav på företagsledares kunskaper och omdöme, samtidigt som det ställs höga krav på redovisnings- och rapportsystem. Under en obeståndsutredning är det därför av stor vikt att ta ställning till hur regelsystemet följts.

Styrelseordförande och ansvarig för VTABs affärer är Stampens delägare Lennart Hörling, vars familj äger Nya Lidköpingstidningen:
– Jag har inga kommentarer, säger han om de enorma transaktionerna.

Men du är ju ansvarig för VTAB-koncernen?
– Jag har läst tillräckligt av vad du skriver, säger Lennart Hörling och trycker bort samtalet.

Stampens vd Martin Alsander säger:
– Vi har ju koncernkonto och det förs ju pengar bort och fram hela tiden. Det har varit en av våra stora utmaningar. Det var ett krav från bankerna att bryta upp koncernkontot och låta bolagen klara sig på egen kassa under rekonstruktionen.
– Det är alltså inga riktiga pengar, utan en fordran på ett konto som ersätts av en revers. Det hade ju varit trevligt om Stampen haft så mycket pengar.

Rekonstruktören Christian Andersch förklarar:
– Det ser ut som att det skett en utbetalning, men det handlar om underkonton som speglar fordringsförhållandena. VTAB har under åren byggt upp en fordran på över 600 miljoner på Stampen. Den ersätts med en revers, men fordran kvarstår.

Riskerar inte oprioriterade fordringsägare i VTAB att förlora pengar?
– Nej, inga fordringsägare missgynnats. De enda riktiga pengarna finns på centralkontot som regleras i avtal mellan Stampen och bankerna. Underkontona hos dotterbolagen är verktyg för att hålla reda på interna förhållanden.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev