Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Konst i coronans tid

Publicerad: 13 april 2020, 08:46

Rene Magrittes ”Människosonen” (Jonas Frank), David Hoppers ”Nighthawk” (Lindberg, Eriksson och Vieweg), David Hockney (d.o.) och Nils Dardels ”Den döende dandyn” är fyra konstverk som har placerats med de coronaattribut som förknippas med den tiden vi lever i

Acnes art director Jonas Frank och de tre Animal kreatörerna Gustav Lindberg, Jakob Eriksson och Herman Vieweg har på var sitt håll gjort små justeringar i klassiska konstverk för att visa hur man bör bete sig i coronatider och ge verken ny relevans.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetJonas FrankAnimal

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Acnes art director Jonas Frank och de tre Animal kreatörerna Gustav Lindberg, Jakob Eriksson och Herman Vieweg har på var sitt håll gjort små justeringar i klassiska konstverk för att visa hur man bör bete sig i coronatider och ge verken ny relevans. 

Utbredningen av det nya coronaviruset Covid-19 har slagit hårt mot kulturlivet. Filmstadens ägare rapporterade nyligen att de hotas av konkurs, teaterföreställningar och konserter har flyttat ut på nätet och det återstår att se hur länge det kommer att finnas en stor betalningsvilja för scenen, konsten och arenaupplevelsen i den digitala kontexten. Parallellt har det offentliga samtalet totalt dominerats av coronaviruset den senaste månaden. En naturlig effekt blir därför att kulturyttringarna tar utgångspunkt i det tillstånd vi befinner oss i. 

I Skottland har konstnären David Gilliver skapat en serie miniatyrer som i sin svarta humor tar inspiration av coronaviruset i ett försök att skapa lite ljus mitt i mörkret. 

På olika håll i världen har det dykt upp gatukonst som fångar upp nyhetsläget och tidsandan från raljanta bilder över Trumps hantering av viruset i San Francisco via läkare uppradade som soldater i Warszawa till uppgivna ungdomar i coronamasker i Senegals huvudstad Dakar. 

Jonas Frank, till vardags art director på Acne, tar själv gärna del av Moderna Muséets virtuella visningar som ger en ny bild av konstverken. Själv har han tolkat några klassiker från konsthistorien och placerat dem i en corona-kontext genom ett antal projekt gjorda i datorn. 

– Varje dag gör jag en sak för att hålla igång som har något med den tid vi lever i. Jag har gått runt och tänkt några dagar på Edward Hopper-målningen Nighthawk. Det började redan i fredags när jag körde förbi Stureplan och såg att det var fullt av folk på uteserveringarna. Det såg ut som vilken AW fedag som helst. Då kom jag att tänka på Edward Hopper-verket. Det är en ikonisk bild med bara tre personer i en bar och en kille bakom. Men om man ska följa restriktionerna så sitter är det verket inte helt okej. Så därför gjorde jag om den. 

Jonas Franks variant av Edward Hoppers ”Nighthawk”

Vad hoppas du att de ska fylla för funktion?
– Jag hoppas att de kan få andra kreatörer att hålla i gång med sin kreativitet och inte oroa sig för mycket. Det kommer bli bra om ett tag. Håll ut.

Nils Dardels ”Den döende dandyn” i coronatappning

Variant av Michelangelos takmålning i sextinska kapellet från 1510

SIgrid Hjerten var en av svenska avantgardets frontfigurer.

Den belgiske konstnären René Magritte har gjort ett djupt avtryck i populärkulturen. Även han hyllas i Jonas Franks kollektion.

Anders Zorn är en annan svensk konstnär som blir tolkat.

***

Parallellt med Jonas Franks konstprojekt i lägenheten på Södermalm i Stockholm har de tre Animal-kreatörerna Jakob Eriksson, Gustav Lindberg och Herman Vieweg skapat uställningen ”The Art of Staying Home — A Quarantine Exhibition” med små justeringar i klassiska konstverk för att demonstrera hur gemene man bör bete sig i pandemi-tider. Att bemästra konsten att stanna hemma, och inte glömma  att tvätta händerna.

Utställningen består av bearbetade tverk från konstnärer som Edward Hopper, David Hockney, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Edvard Munch, Grant Wood, Paul Gauguin, Frida Kahlo med flera.

Da Vincis ”Nattvarden” utan gäster.

Grant Woods ”Spring in Town” visar en öde stadsbild.

Även David Hockney tolkas

Även Animal trion har tolkat ”Nighthawk”

 

 

– Vi tror att vår insats, i sann public service-anda, kan inspirera folk att tänka ett extra varv och i förlängningen få fler att stanna hemma under pandemins mest kritiska period, säger trion i ett meddelande. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev