Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Köp inte Expressen!”

Publicerad: 17 oktober 2013, 10:47

AIK-fans vill bojkotta Expressen.

I en artikel på sajten Sverigescenen i dag uppmanas AIK-fansen att inte köpa Expressen. Man hoppas att bojkotten ska innebära minskade intäkter för kvällstidningen på mångmiljonbelopp. Artikeln är undertecknad av AIK-Alliansen (Black Army, Smokinglirarna, Sol Invictus & Ultras Nord) och Firman Boys.


Ämnen i artikeln:

AIKExpressen

Sverigescenen.se är ett tillhåll för olika grupperingar av AIK-anhängare. Där publiceras i dag en lång artikel med rubriken: ”Uppmaning till alla AIK supportrar: Köp inte Expressen!”. Anledningen är att man anser att media i allmänhet och Expressen i synnerhet ger en snedvriden bild av AIK och dess supportrar.

En krönika av Mats Olsson i Expressen tidigare i år väckte raseri  – nu vill man få till en ny rejäl bojkott.


”Bara i år så har AIK:s namn dragits i smutsen av SVT:s uppmärksammade sensationsprogram "Uppdrag Granskning" vilket fick Expressen att i sin tur publicera en å t t a dagar lång följetong av artiklar. P4 Radio Stockholm har gjort en större belysning av vad man påstår är utbetalda bedrägeripengar till AIK och nu senast så gjorde Dagens Nyheter ett större reportage av att AIK FF:s ordförande deltog i en supportermarsch och i samband med det även kramade(!) en AIK-supporter som hade en luva på sig. Expressens ledarredaktion har varit drivande i försvarandet av de polisfakturor i mångmiljonklassen som drabbat AIK och andra svenska idrottsaktiebolag. Det värsta exemplet torde ändå vara samma tidnings mycket osmakliga artiklar och insinueringar om att AIK försökte lura Ivan Turinas änka och deras gemensamma barn på pengar eller som krönikören Mats Olsson uttryckte saken; "Är lite förvånad över att AIK inte fakturerade för alla vackra ord man sa om Ivan Turina när han dog".”

Längre ner i texten står det:

”Expressen är inte ensamma om sin smutskastning av AIK men de är värst. Gränserna har successivt flyttats fram och fakta och yrkesetik har ersatts av en ensidig och i många fall lögnaktig skandaljournalistik som har medfört att förtroendet för tidningen nu är helt borta. Som enskilda konsumenter och tidningsköpare markerar vi därför på det bästa sättet vi kan göra - genom att inte köpa tidningen Expressen.”

Artikeln är undertecknad avAIK-Alliansen (Black Army, Smokinglirarna, Sol Invictus & Ultras Nord) och Firman Boys. Man hoppas att en bojkott kan skada Expressens ekonomi.

”När Englands största tidning The Sun 1989 publicerade den nu (ö)kända artikeln "The Truth" som med direkta lögner planterade av polis och politiker felaktigt pekade ut Liverpools supportrar som ansvariga för 96 fotbollssupportrars död så blev det slutet för tidningen i hela Merseyside. Man gick från en daglig upplaga på ca: 200 000 ex. till ca: 15 000. En bottennotering som håller i sig nästan 25 år senare och som innebär astronomiska summor i förlorade intäkter för The Sun.

Om 1000 AIK-supportrar som dagligen köper Expressen skulle sluta göra det så skulle det innebära över 5 miljoner svenska kronor i förlorade intäkter för tidningen - per år!”.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson lyfter fram att han själv är AIK-supporter när Resumé når honom:

– Som AIK-supporter delar jag förstås fansens engagemang och, precis som det står i uppropet, "välkomnar   granskningar och undersökande journalistik om vårklubb så länge den  ger  en rättvis beskrivning av verkligheten". Men som journalist är jag   förstås också väl medveten om att den som genomlyses av medier inte   alltid tycker att det är önskvärt, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

–   AIK-fansen räknar upp flera granskningar som gjorts av olika medier,   men pekar ut Expressen för att ha varit mest intensiv i bevakningen. Det   har jag egentligen ingen kommentar till, det står var och en fritt att   recensera medier. Som Liverpool-supporter kan jag ju konstatera  att   jämförelsen med Hillsborough-katastrofen saknar proportioner, men jag   vill helst inte göra sådana kopplingar alls.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AIKExpressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.