Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Köpet är ett stort mysterium”

Publicerad: 3 september 2013, 08:23

Microsoft köper Nokia.

Microsofts köp av Nokias mobiltelefondel för ”reapriset” på motsvarande 47,1 miljarder kronor väcker förvåning. Enligt analytikern Tero Kuittinen vid Alekstra i New York är köpet ”ett stort mysterium”, uppger finska Yle.


Ämnen i artikeln:

MicrosoftNokia

– Det ser ut som om något skulle ha hänt som tvingar fram  det här, nu sålde de nog mobilerna för ett mycket billigt pris, säger  Tero Kuittinen till Yle enligt DI.

Marknaden undrar nu vilken roll Nokias  vd Stephen Elop, som kom från Microsoft 2010, spelat och om han förberett affären ända  sedan han  tillträdde som Nokiachef.

Genom affären flyttas 32 000 Nokiaanställda över till Microsoft. Även Nokias  vd Stephen Elop lämnar bolaget och går över till Microsoft. Microsoft får också tillgång till Nokias patent i tio år.

– Det var en  fråga om överlevnad. Utvecklingen har gått  så snabbt framåt för Nokia och man har inte haft möjlighet att fokusera  på telefonerna. Egentligen är det samma problem som vi hade med  Sony-Ericsson. Det fungerar inte, säger Helena Nordman-Knutson,  tidigare telekomanalytiker, till DI.

Microsoft vill genom köpet positionera sig på mobilmarknaden och bli mer innovativt snabbfotade och skaffa sig ökade synergier för bland annat marknadsföringen.

– Det är ett djärvt steg in i framtiden, en win-win för anställda, aktieägare och konsumenter hos båda företag. Det kommer att stärka Microsofts andel och vinst på telefonområdet, och stärka möjligheterna för båda Microsoft och våra partner, säger vd:n Steve Ballmer i pressmeddelandet.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

MicrosoftNokia

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.