Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Köttbråk efter Coops succéfilm

Publicerad: 19 september 2016, 09:02

Foto: LRF / Skärmdump från Coops film. Montage Resumé.

På några dagar har hundratusentals sett Coops köttproblematiserande film. LRF tycker att den blandar ihop begreppen, och vänder sig mot osakligheten i debatten.


Ämnen i artikeln:

CoopForsman & BodenforsLRF

Förra veckan drog Coops höstkampanj igång. Kampanjen som är producerad av Forsman & Bodenfors uppmanar barnfamiljer att skippa köttet och äta grönare.

I kampanjen ingår sajten Nya vardagsmaten där man kan välja recept med varierande grad köttinnehåll, och en podd där kocken Paul Svensson i tio avsnitt bjuder in olika gäster. Dessutom ingår en film där speakern berättar hur köttätande påverkar klimatet negativt.

Sedan filmen publicerades på Youtube den 15 september har den fått över 150 000 visningar. Dagen efter publicerade Coop filmen på sin Facebook-sida. Där har den setts över 300 000 gånger och fått över 2 000 delningar.

Men filmen uppskattas inte i alla läger. Med den sällar sig Coop till skaran i debatten om kött och klimat som har svårt att hålla sig till fakta, enligt LRF.

Åsa Odell, som är vice ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund tycker att den blandar äpplen och päron.

Hon vänder sig bland annat mot att idisslare pekas ut som klimatbovar trots att det är användningen av fossil energi som står för större delen av utsläppen av C02-ekvivalenter.
Sverige borde producera en större andel av världens kött snarare än mindre, baserat på hur landet arbetar med hållbarhet, tycker hon.

I en kommentar på LRF.se säger hon:
"Filmen blandar ihop begreppen. Man visar bilder på skogsskövling och, gissningsvis, svenska kor i beteshagar. Det finns ingen som helst koppling däremellan, man jämför äpplen och päron."

Hon tycker att det ofta finns en osaklighet i debatten om kött.

"Det kan kännas frustrerande med inlägg som är direkt fördummande. Medan vi från LRFs håll är måna om att hålla oss till fakta. För det är viktigt att göra det när man talar om hur olika mänskliga aktiviteter påverkar klimatet. Risken är annars stor att världen missar målet att hålla tillbaka klimatförändringen."

Filmen:

Björn Wallenberg

Ämnen i artikeln:

CoopForsman & BodenforsLRF

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.