Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kraftiga nedskärningar på BBC

Publicerad: 1 mars 2010, 08:25

Inför hot av ett konservativt maktövertagande och en hård kampanj från Murdochs tidningar viker sig nu BBC och föreslår kraftiga neddragningar av sin verksamhet.


Ämnen i artikeln:

BBC

En halvering av antal sajter under BBC.co.uk, nedläggning av den digitala indie-radiostationen 6 Music, den asiatiska mediedelen, budgeten för utländska programköp ska minskas med en fjärdedel, mindre dyra köp av sporträttigheter och kanske försäljning av det egna magasinsförlaget med titlar som biltidningen Top Gear.

Det är några av förslagen i en utredning som tagits fram av BBC:s styrelse. Utredningen ska presenteras nästa månad men innehållet har läckt ut till media.

BBC har de senaste åren fått hård kritik från kommersiella medier, inte minst från Murdochägda tidningar, för sin expansion. Public serviceföretaget får även hård kritik från det konservativa partiet tories för sina höga kostnader, cirka 39 miljarder kronor per år, och om partiet kommer till makten i år, vilket är högst troligt, kan BBC förväntas sig att licenspengarna stryps.
Det är förklaringen till utredningen på BBC.

Tories mediepolitiske talesman Ed Vaizey har välkomnat förslaget från BBC i Guardian medan The Times, ägd av Rupert Murdoch, tycker att BBC kunde gått betydligt längre i nedskärningar.

Samtidigt har britterna samlats till protest åtminstone mot förslaget att lägga ned 6 Music. En Facebook-grupp är igång och på Twitter flödar det med inlägg som har hashtag #save6music.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.