tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Krävde en miljon för filmen”

Publicerad: 18 juli 2014, 08:45

Skärmdump från Expressen.se igår.

Drygt en miljon kronor. Så mycket pengar ville säljarna av Persbrandt-filmen tidigare ha för att ge tillgång till materialet, enligt en insatt källa till Resumé. Men efter att flera medier gett dem nobben har prislappen med all sannolikhet minskat väsentligt. Samtidigt uppges det finnas "betydligt grövre" scener i materialet som inte har publicerats.

Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenMikael Persbrandt

FT

Fredrik Thambert


Resumé har talat med personer som har varit insatta i tidigare skeenden när säljarna av Persbrandt-filmen har approcherat olika mediehus. Det började redan för knappt två år sedan, alltså kort efter att materialet spelades in i slutet av maj 2012.

Aftonbladets redaktionschef Marica Finnsiö bekräftar:
– Vi har blivit erbjudna filmen vid flera tillfällen. Första gången var ett bra tag sedan, runt 1,5 år sedan. Vi gjorde bedömningen att den inte tillförde något av nyhetsvärde. Det är redan känt att Mikael Persbrandt har missbruksproblem och att han har haft kontakt med kriminella. Då blir filmen bara integritetskränkande, säger hon.  

Marica Finnsiö vill inte säga något om hur mycket pengar som säljarna krävde, eller vad som uppges finnas på filmerna utöver det som publicerats.  Men Resumé kan, via källor, avslöja att de inledningsvis krävde över en miljon kronor. Prislappen har med all sannolikhet minskat kraftigt sedan dess, eftersom flera har gett säljarna nobben.

Filmmaterialet, där Mikael Persbrandt tar kokain, spelades in under en festhelg i Linköping. I medierna beskrevs den då som "ordentlig" – och skådespelaren tatuerade bland annat in fem fågelfotsspår på sin bringa.

Enligt Resumés uppgiftslämnare finns det betydligt "grövre saker" som har fångats på film under den aktuella helgen. Men det har Expressen valt att inte publicera. Uppgiften är inte bekräftad, men chefredaktören Thomas Mattsson skrev på sin blogg igår:

"Ibland avstår redaktionen sedan relevant material, eftersom syftet med en publicering ju aldrig är att orsaka onödig publicitetsskada utan endast att redovisa det som är av uppenbart allmänintresse".

I övrigt har han inte velat säga något om hur tidningen kommit över filmen.  
– Vi kommenterar aldrig researcharbete eller källor. Det enda vi bekräftat - vilket ju delvis framgår av bylines - är att det är Expressens prisbelönta grupp för undersökande journalistik som arbetat med detta material, det är alltså några av landets mest erfarna grävreportrar som gjort jobbet. Men spekulationer om uppgiftslämnare eller hur ett underlag för publicering tillkommit, det kommenterar vi aldrig, sade Thomas Mattsson till Resumé igår.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev