Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kravet: SR bör sälja P3

Publicerad: 19 maj 2016, 05:45

House of Cards-stjärnan Robin Wright krävde samma lön som Kevin Spacey – och fick rätt, Bauer Media Groups vd vill tvinga SR att sälja P3 och Google släpper meddelandeapp. Där är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Staffan RosellHouse of CardsGoogleSveriges Radio

Kravet: SR bör sälja P3
P3:s ­profil liknar i stor utsträckning de kommersiella kanalernas och är därför en svår konkurrent. Men tack vare bättre förutsättningar hos Sveriges Radio blir konkurrensen snedvriden. Därför borde kanalen säljas, skriver Bauer Media Group Sveriges vd Staffan Rosell i en debattartikel hos SvD. Rosell anser bland annat att de kommersiella kanalerna har för litet utrymme på FM-bandet. Problemet aktualiserades eftersom förslaget om digitalradio gick i graven i fjol.

"Vi anser därför att det bör prövas om P3 skulle kunna knoppas av och säljas, för att sedan lyda under samma regelverk som andra kommersiella radiokanaler. P3 skulle bli radions motsvarighet till TV4" skriver Rosell.

Hotet: Går till media om jag inte får jämställd lön

House of Cards-stjärnan Robin Wright hotade med att gå ut offentligt om hon inte fick samma lön som sin manliga medspelare Kevin Spacey i den framgångsrika Netflix-serien. Det avslöjade hon igår under en intervju med Rockefeller Foundation i New York, vilket bland annat Huffington Post refererar till. Cheferna gick med på hennes krav.
– Det finns väldigt få filmer och tv-serier där mannen, patriarken, och matriarken är jämlika. Men det är de i "House of Cards". Jag hade tittat på statistik och Claire Underwoods karaktär var mer populär än Franks under en period. Så jag drog nytta av det. Och jag sa 'Ni får betala mig eller så går jag ut offentligt'. Och de gjorde det, berättar Robin Wright.

Förutom att spela en av huvudrollerna är hon också producent och medregissör för House of Cards.

Google lanserar meddelandeapp
Under gårdagens utvecklarkonferens Google I/O lanserade företaget en mängd olika nyheter. Bland annat en meddelandeapp kallad Allo, skriver Recode. Allo kommer, förutom själva meddelandetjänsten, att innehålla företagets söktjänster men även kommande AI-satsningar. Nyheten ska ses i ljuset av konkurrenten Facebooks hårdsatsning på Messenger-appen och WhatsApp.

Rekordtrafik till Hemnet innan amorteringskravet
Den 1 juni träder amorteringskravet i kraft, vilket innebär tuffare krav på nya låntagare. Därför går bostadsmarknaden just nu på högvarv, vilket i sin tur innebär rekordhöga besökssiffror hos Hemnet, skriver DI. Förra veckan noterades den högsta trafiksiffran någonsin: drygt tre miljoner unika besökare.

EU vill styra innehållet på Netflix
Nästa veckan kan EU-kommissionen lägga fram ett förslag som innebär stora förändringar för streamingtjänster som Netflix. Det väntas nämligen tvinga bolagen att minst 20 procent av deras innehåll (film och serier) ska vara producerat i Europa, skriver Politico. Förslaget reglerar också bland annat vilken typ av reklam som får visas för barn.  

Konkurrenterna: Cyniskt agerande av BBC
Resumé rapporterade igår om det brittiska public service-bolagets beslut att lägga ned BBC Food och att tömma receptbanken på 11 000 recept. Detta som ett led i att renodla sin verksamhet efter den häftiga public service-debatten som rasat i landet. Men recepten kommer inte att försvinna helt; istället kommer de att dyka upp på sajten BBC Good Food som är en del av bolagets kommerisella arm.
– Det här ser ut som ett cyniskt drag nu när regeringens förslag är ute (Om hur BBC:s verksamhet ska se ut framöver). Nu spelar de "stackars BBC-kortet" för att få folk att vända sig mot förändringarna. Men att flytta över recept till en annan BBC-märkt sajt hjälper knappast några kommersiella rivaler, säger en källa till The Guardian.  

Tvisten över mellan Readly och tidigare vd:n
Readlys tidigare vd Stefan Ohlsson stämde bolaget efter att hastigt ha tvingats lämna för ett drygt år sedan. Men tingsrätten valde nyligen att helt gå på Readlys linje, och nu står det klart att Ohlsson inte kommer att överklaga, skriver Breakit.

Tog patent på "Soldiers of Odin" - säljer partyhattar
Medborgargardet Soliders of Odin har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden, framför allt på grund av deras kopplingar till högerextremism. Men de glömde att varumärkesskydda sitt namn, något som snappades upp av finska Riikka Yrttiaho. Därför registrerade hon själv namnet och planerar nu att tillverka produkter med "mycket glitter, katter och regnbågar", rapporterar SVT.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.