Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kreab-grundare: ”Pisa mäter inte kreativ förmåga”

Publicerad: 5 december 2013, 10:53

Foto: Andreas Elgstrand.

Den senaste Pisaundersökningen visar att den svenska skolverksamheten tappar gentemot andra länder. Kreb-grundaren tillika Kunskapsskolans grundare och ordförande, Peje Emilsson, vänder sig dock mot undersökningen. Han och skolans vice vd, Odd Eiken, menar undersökningen inte säger hela sanningen eftersom den inte mäter kreativ förmåga.


Ämnen i artikeln:

SkandiaPeje EmilssonKreab

Peje Emilsson och Odd Eiken konstaterar att det inte går att  bortförklara att Sverige halkat ned ytterligare ett pinnhål och är sämre  i ämnen som matte, NO och läsning än andra länder.

Duon menar också  att det heller inte går att bortse från den långsiktiga negativa  trenden och det finns många ”komplicerade och samverkande” orsaker som  kan spåras ända tillbaka till 1960-talet.

Peje Emilsson och Odd Eiken pekar dock på olika faror med mätningen.

Dels  hävdar de att resultaten går att manipulera, dels att Pisa inte säger  hela sanningen och exempelvis inte tar hänsyn till en elevs kreativa  förmåga.

”Kreativitet, fantasi, entreprenörskap, initiativ, förmåga  att se större sammanhang är egenskaper som är av fundamental betydelse  för dem som går i skolan idag, och som inte mäts i Pisa.”, skriver man.

Peje Emilsson är grundare av Kreab, men även grundare och ordförande av Kunskapsskolan.  

Företagets  nuvarande vd, Odd Eiken, har varit alltifrån informationschef på  Svenska arbetsgivareföreningen och vice vd på Skandia till  kommunikationschef på SEB.

Duon tycker att Pisa inte får användas som  slagträ i den politiska debatten, utan att det enda den möjligen visar  är att ”autonoma system” är bättre för skolor.

De tycker heller inte  att man kan använda Pisa för att jaga friskolor då de dessa presterar  bättre än sina kommunala motsvarigheter.

”De fristående skolorna har  tillfört det svenska skolväsendet mycket i form av innovativa metoder  och utveckling. De behövs också om vi ska klara att lyfta oss.”

Peje  Emilsson och Odd Eiken anser att viktigast av allt är genomföra en  nationell kraftsamling för att lyfta de lägst presterande.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

SkandiaPeje EmilssonKreab

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.