Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kris för digitala räckviddsmedier

Publicerad: 30 november 2017, 09:19

När räckviddsmodellen inte visat sig hålla och riskkapitalbolagen blir alltmer motvilliga att investera står de digitala räckviddsmedierna inför ett vägskäl. Amerikanska analytiker spår en mörk framtid.


Ämnen i artikeln:

Vice MediaKITDigitala trenderNew York TimesViceNyheter24Buzzfeed

I mitten av november stod det klart att de riskkapitalfinansierade mediebolagen Vice och Buzzfeed båda skulle missa sina intäktsmål för 2017.

För Vice vet vi ännu inte med hur mycket de kommer att missa sina mål medan Buzzfeed missar intäktsmålen med mellan 15 och 20 procent. Misslyckandet har fått många analytiker att misstro Buzzfeeds mål om en börsnotering under 2018. Idag annonserade mediebolaget att man skulle säga upp 100 av sina 1600 anställda, främst på säljsidan.

Många har tagit Buzzfeed och Vice misslyckande som ett tecken i tiden. Precis som många andra digitala publicister har de två bolagen satsat hårt på att stärka sina videoredaktioner. Josh Marshall, redaktör på mediesajten Talking points memo, menar att detta skifte inte är en svängning som utgår från användarnas önskemål utan snarare annonsörernas.

"Det finns i princip ingen publicist inriktad på nyheter och politik som är övertygade om att deras läsare vill ha mer nyheter i form av video snarare än text".

Marshall argumenterar för att de digitala medierna står inför en krasch framdriven av tre faktorer; det finns för många digitala medier, Google och Facebook tar alla digitala annonsintäkter och riskkapitaliser blir alltmer försiktiga med sina investeringar. Anledningen att riskkapitalisterna gör allt färre investeringar i digitala medier är att räckvidd som affärsmodell inte visat sig så stark som mediebolagen hävdat.

"En framtid där riskkapitaliser är villiga att plöja ned hundratals miljoner i medieföretag är inte speciellt trolig."

Marshall får medhåll från the Atlantics medierredaktör Derek Thompson. Även om Thompson inte spår en lika mörk framtid som Marshall ser han inte heller någon framtid för riskkapitalfinansierade medier.

"Det är lätt att skylla på Google och Facebook men faktum är att många digitala publicister förstört för sig själva. För att imponera på riskkapitalbolag med sina berättelser om styrkan i räckvidd har de jagat virala trender och SEO-optimerat material för att stärka sin trafik istället för att rapportera riktiga nyheter, bidra med insikt eller hitta en nischad identitet. På alla andra marknader försöker bolag differentiera sig från varandra istället medan spelarna på mediemarknaden jagat räckvidd för sakens skull".

De medieföretag som istället fokuserat på grävande journalistik och försökt få betalt från läsare snarare än annonsörer har lyckats bättre. På den amerikanska marknaden har The New York Times, The New Yorker och The Washington post det senaste året sett sina digitala läsarintäkter skjuta i höjden. På ett liknande sätt har Dagens Nyheter i Sverige sett sina digitala läsarintäkter öka.

På den svenska marknaden har mediebolag som KIT, finansiellt backade av Bonnier Growth, och det helt annonsberoende Nyheter24 inte hittat några hållbara affärsmodeller. KIT har nästan gjort slut på de 50 miljoner Bonnier pumpade in i bolaget medan Nyheter24 försöker rikta in bolaget på e-handel.

Läs Resumé Insikts analys om framtiden för svenska annonsfinansierade medier här.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.