Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kris på Aftonbladet stoppar Dokumentet 2.0

Publicerad: 29 november 2017, 07:16

Resumé avslöjar spelet bakom kulisserna som gjort att redaktionens egen uppgörelse med sexism och trakasserier kan komma att stoppas.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson OlsénJohan Såthe#MeTooAftonbladet

Aftonbladets Dokumentet 2.0, den egna redogörelsen om arbetsvillkoren och kränkningarna på redaktionen, ser ut att kunna stoppas.

Men Resumé kan redan idag publicera en egen version av Dokumentet. Historien kommer från en kvinna som upplevt kvällspressen, främst Aftonbladet, inifrån de senaste 24 åren – journalisten Jennifer Wegerup.

För Resumé berättar hon nu sin historia om hur det var att komma till kvällspressen och medievärlden som 21-åring i början 90-talet. Hon skriver om SVT-profilen som ville ta henne på brösten och "spruta i hennes päls". Om sex-sms:en från cheferna. Om den förödande kårandan, om drickandet. Om knivarna i ryggen från kollegorna.
Om att, som offer, tvingas hålla tyst om de övergrepp man drabbats av.
Om hur det känns när kollegor sjunger på Youtube om att de knullat dig. Om hur man tröstar sina barn efter att de sett den filmen på Youtube.

Läs hennes historia här.

Men vi tar historien från början:

De två senaste månaderna har förändrat allt. Efter att New York Times i början av oktober avslöjat Hollywood-mogulen Harvey Weinsteins sexövergrepp har liknande historier från hela världen uppmärksammats.

Det hisnande antalet inlägg i #Metoo-rörelsen sätter fokus på att problemet är strukturellt, det handlar inte om ett antal enskilda rötägg.

Senast igår kom det under #sistabriefen fram många starka vittnesmål om hur kvinnor kränkts i kommunikationsbranschen.

Läs mer här.

En av de arbetsplatser som drabbats hårt i mediebranschen är Aftonbladet och med ägaren Schibsted, där flera tongivande personer tvingats ta timeout eller sluta efter rapporter om kränkande beteenden och sexuella trakasserier.

Imorgon torsdag är det tänkt att tidningen ska presentera det så kallade "Dokumentet 2.0", som består av anonyma vittnesmål om hur det som kvinna är att arbeta på Aftonbladet i nutid.

Det första Dokumentet publicerades 1978, och var en uppgörelse med den manliga kultur som rådde på redaktionen under 70-talet.

Dokumentet från 1978 skapades efter ett initiativ från reportern Annette Kullenberg. På morgonen den 8 maj låg ett exemplar av Dokumentet utskrivet på varje arbetsplats på Aftonbladet.

Läs Aftonbladets Dokumentet från 1978 här.

Redaktörer bakom årets version av Dokumentet är Eva Franchell, Gunilla Granqvist, Åsa Linderborg, Frida Söderlund och Ebba Thornéus.

I ett internt mail som Resumé har läst skriver de:

"Nu är det vår tur att berätta hur det är att vara kvinna på Aftonbladet och vi föreslår härmed att vi gör ett nytt dokument tillsammans. Alla som vill får vara med oavsett anställningsformer. Vi skriver helt enkelt ner våra berättelser i formuläret här nedan. Du kommer att vara helt anonym", står det i mejlet som Resumé har tagit del av.

Läs mer här.

Enligt källor med god insyn i Aftonbladet kom idén att skapa en ny version av Dokumentet till under ett extrainsatt redaktionsledningsmöte. Enligt mycket trovärdiga uppgifter till Resumé var chefredaktör Sofia Olsson Olsén då helt inställd på att publicera Dokumentet 2.0 offentligt. Hon ska enligt ett vittne ha sagt "nu kör vi, det här gör vi skitstort på!".

Därefter börjar berättelserna strömma in, Aftonbladets Kulturchef Åsa Linderborg informerar mig och Resumé om att det kommer att hållas en presskonferens om Dokumentet 2.0 torsdag den 23 november.

Det hålls ett möte på Aftonbladet med alla kvinnor inbjudna, initiativet till Dokumentet 2.0 möts av stolthet och rungande applåder.

Den 22 oktober har publisher Sofia Olsson Olsén fått och läst materialet. Nu ser hon problem med en publicering, hon är inte bara ansvarig utgivare utan hon har också ett ansvar som arbetsgivare, inte minst för männen som förekommer i anonyma berättelserna.

Detta gör många kvinnor på Aftonbladet mycket irriterade, de påpekar att hon även har ett arbetsgivaransvar för kvinnorna som lämnat in sina vittnesmål.

Klockan halv åtta på kvällen innan pressträffen meddelar kulturchef Åsa Linderborg i ett mail till mig att det inte blir något möte dagen efter. Anledning är att "vi vill vänta in fler vittnesmål". Hon slår också fast att Dokumentet 2.0 ska presenteras på torsdag nästa vecka (imorgon, reds anm).

Sedan dess har Resumé avslöjat att chefredaktör Sofia Olsson Olsén tycks ha fått kalla fötter angående publicering av Dokumentet 2.0.
Istället för att hålla medverka på en pressträff under torsdagen skickar hon ett mejl till gruppen bakom uppropet där hon ställer två krav som måste uppfyllas innan det kan publiceras i Aftonbladet.
• För det första måste de kunna bekräfta att alla övertrampen har skett på Aftonbladet och inte någon annanstans.
"Jag har självklart förståelse att det i det här fallet inte är möjligt med minst två av varandra oberoende källor" skriver Sofia Olsson Olsén, men saker som datering, lokalisering eller inblandade måste kunna styrka berättelserna anser hon. "Jag behöver veta att ni kan gå i god för att varje fall och incident har skett på Aftonbladet. Kan ni det?".

Enligt en källa till Resumé kräver publishern en nivå av faktakontroll som "vida överstiger" det som Aftonbladet i övrigt har publicerat under #metoo.
• För det andra kräver Sofia Olsson Olsén att det ska upprättas en lista med namnen på källorna (de utsatta kvinnorna som lämnat sina vittnesmål).
"Jag kan som utgivare, och som ni också vet, inte publicera anonyma vittnesmål utan att jag som utgivare vid behov kan verifiera vem som står bakom." skriver hon i ett mail.

Sofia Olsson Olsén kräver inte att själv att få se namnlistan, men hon skriver att hon vid en eventuell rättslig process eller PO-anmälan ska kunna vända sig till gruppen för verifiering. Hon föreslår att listan med namn kan läggas i ett förslutet kuvert och placeras i ett kassaskåp. Så har skett tidigare.

Och där är vi nu. Jag mailar Schibsteds informationsdirektör Fredrik Lindén och frågar om det blir någon pressträff på torsdag, han har ännu inte, på onsdag morgon, svarat.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg svarar i ett mail att hon inte vet hur det blir. Hon "inväntar besked från publisher".

Enligt uppgift har flera medarbetare på Aftonbladet haft möten med ägaren Schibsted Sverigechef Raoul Grünthal för att uttrycka sitt missnöje med Sofia Olsson Olséns ledarskap och sätt att hantera krisen på Aftonbladet.

Det är alltså oklart om Dokumentet 2.0 kommer att publiceras och presenteras imorgon som planerat.

Igår (tisdag) eftermiddag skriver Sofia Olsson Olsén i ett internt mail att "Dokumentet 2.0 är ett medarbetarinitiativ som jag stöder fullt ut." Vidare: "För innehållet och distributionen av Dokumentet 2.0 äger och ansvarar initiativtagarna. Vad gäller publicering i Aftonbladet behöver jag ha rimlig tid att som ansvarig utgivare för att göra en gängse pressetisk bedömning av materialet." Hon betonar också att hon inte har begärt att få se några namn på de personer som bidragit till Dokumentet 2.0.

I dag publicerar Resumé en stark berättelse av Jennifer Wegerup som mycket tydlig visar de strukturer som gör att kvinnor kränks och far illa på Aftonbladet. Det är sannolikt att liknande strukturer finns på andra arbetsplatser.

Jag hoppas att även Aftonbladet inom kort publicerar sin version av hur det är att vara kvinna på tidningen imorgon. Idén och initiativet till Dokumentet 2.0 är värd att genomföras.

Det behövs för att tidningen ska kunna lämna det som hänt bakom sig.

Johan Såthe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.