Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Krisen i Svenska Akademien en världsnyhet

Publicerad: 13 april 2018, 06:36

Länder över hela världen intresserar sig för Svenska Akademien, Omnicom och IPG avslöjar sina chefslöner och annons för porr dök upp i populära Youtubeklipp. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Svenska AkademienFacebookMorgonsvepetGoogle

Under torsdagskvällen kom beskedet att både den ständiga sekreteraren Sara Danius och ledamoten Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Detta sker efter splittringar i Svenska Akademien, som orsakats av hur man hanterat kopplingarna till den så kallade Kulturprofilen. Det hela rullades upp efter DN:s reportage om kvinnor som säger sig ha utsatts för sextrakasserier från kulturprofilen.

Nyheten spred sig snabbt runt världen. The Guardian skrev att Sara Danius avgick efter en sexskandal, tyska Der Tagesspiegel skriver kort om skandalen under rubriken "Ledaren för Svenska Akademien drar sig tillbaka", AP rapporterade att den ständige sekreteraren lämnade efter en "intern kris vid den prestigefyllda institutionen" – och nyhetsbyråns text förmedlades vidare till bland andra Washington Post, New York Times, brittiska BBC, australiska SBS, kanadensiska CBC och franska Le Figaro.

Samtidigt, i Sverige, ligger Sara Danius, #svenskaakademien och #knytblus i topp som trender på Twitter. #knytblus är en hyllning till Sara Danius, som uppmanar kvinnor att bära knytblus i hennes ära under fredagen.

Omnicom och IPG avslöjar chefslönerna i relation till sina anställda
Hur mycket mer tjänar chefen egentligen? Det är en fråga få vet svaret på, även om många skulle vilja veta. Nu har Omnicom och IPG – två av världens största byrånätverk – i ett uttalande redogjort för hur mycket mer vd:arna tjänar jämfört med de anställdas medianlön. Omnicoms vd John Wren tjänar 596 gånger mer än sina anställda. IPG:s vd Michael Roth tjänar "blygsamma" 264 gånger mer än sina anställda. Anledningen till att de båda byrånätverken nu gått ut med dessa siffror är en lag inom Dodd-Frank som säger att företag i USA måste börja göra detta. Det skriver Ad Age.

Nu kan AI urskilja en röst bland flera
Ett mycket stort framsteg i utvecklingen. Det kallar bedömare det faktum att Google har lyckats ta fram ett AI-baserat system som har möjligheten att urskilja en specifik röst bland flera andra. Under processens gång har man tagit fram virtuella fester med sorl och olika bakgrundsljud som AI:n fick träna på. För att via på framstegen har Google nu publicerat en video med två komiker där de låter AI:n urskilja vem som är vem. Roboten har rätt med en väldigt stor precision. Det skriver Engadget.

Annons för porr dök upp i Youtubeklipp
Det är flera populära Youtubeklipp som ska ha drabbats av pornografiska annonser, enligt personer som har klagat och uttryckt ilska. Det hela rör sig om en lättklädd kvinna som dansar utmanande, men det är inte det som är porren. Däremot uppmanas annonstittarna att klicka sig vidare genom en länk med texten "Hot Girl 2018", som visas tillsammans med en bild på två personer som utför samlag. Länken leder sedan till en porrsajt. Nu har sajten Motherboard spårat annonsen till Youtubekanalen "1.347.852 views". Youtube meddelar att de plockat bort annonsen och stängt av personerna bakom kontot.

Facebook och Instagram uppdraterar sina Stories
Snart kommer man kunna rita i AR direkt under inspelningen av ett klipp och skapa på kallade Boomerang-gifar direkt i Instagram och Facebooks kamera. Sajten Techcrunch skriver att tilltaget kan göra tjänsten mer populär och mer konkurrenskraftig gentemot Snapchat. Tjänsten ska rulla ut till användarna under de närmaste veckorna.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.