torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Krismöte mellan kulturministern och Afrosvenskarnas Riksförbund

Publicerad: 19 april 2012, 07:34

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth träffade Afrosvenskarnas riksförbund under gårdagen. Hon bad om ursäkt för om de har tagit illa vid sig kring tårtincidenten, men det blev inte tal om att röka någon fredspipa:
– De kräver fortfarande hennes avgång, men sådana krav får vi titt som tätt. Ministern ska inte avgå, säger Karolin A Johansson, pressekreterare för Lena Adelsohn Liljeroth.

Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn Liljeroth

KB

Karl-Johan Byttner


Gårdagens möte skedde vid 17-tiden och pågick cirka en halvtimme.  Tanken med mötet var att försöka medla med Afrosvenskarnas Riksförbund och Lena  Adelsohn Liljeroth var ångerfull:

– Makode Lindes konstnärskap har  ett antirasistiskt motiv. Konstverket använder sig emellertid av ett  starkt och provokativt uttryck som kan misstolkas. Jag beklagar djupt om  mitt deltagande kommit att tolkas som ett utryck för rasism eller  intolerans. Den konstnärliga avsikten, liksom min medverkan vid World  Art Day, var den rakt motsatta, säger kulturminister Lena Adelsohn  Liljeroth i en kommentar.

Temat för evenemanget World Art Day samt  75-årsjubileumet för Konstnärernas Riksförbund den 15 april vid Moderna  Museet var yttrandefrihet, kampen mot censur och konstens frihet.

Reaktionen lät inte vänta på sig då kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar en bit av en tårta utformad som en svart kvinna.

Afrosvenskarnas Riksförbund krävde hennes avgång och gårdagens möte ledde inte till någon förändring i det avseendet:
– De har inte ändrat uppfattning i frågan, säger Karolin A Johansson.

Lena Adelsohn Liljeroth hoppas ändå att kunna nå fram till förbundet:
–  Jag tycker det är bra att vi nu har träffats för att fortsatt prata om  hur intolerans, rasism och diskriminering kan motverkas. Jag hoppas att  vi kan fortsätta den dialogen, säger Lena Adelsohn Liljeroth i en  kommentar.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev