Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Krismöte på TV4

Publicerad: 25 maj 2012, 09:29

Foto: Andreas Elgstrand.

TV4 och Nyhetsbolagets personal rasar över de försämrade villkoren i kollektivavtalet. Facket har kallat medlemmarna till krismöte på tisdag nästa vecka där man ska ställa ledningen med Göran Ellung i spetsen till svars: – TV4 och Nyhetsbolaget har inte lyckats övertyga medarbetarna om varför en verksamhet som under flera år har levererat miljardvinster till Bonnier måste försämra villkoren i kollektivavtalet, säger Ann Johansson, ordförande för journalistklubben vid TV4 och Nyhetsbolaget.


Bråket rör bland annat att ledningen vill slopa den så kallade gubbveckan, det vill säga den sjätte semesterveckan för dem som har fyllt 40 år, sänka OB-tillägget samt införa en obetald lunchpaus i stället för dagens måltidsuppehåll.

Så sent som igår hade facklubben ett större möte med medlemmarna, men nu ska man alltså ha ett riktigt krismöte på tisdag nästa vecka där ledningen ställs till svars:

– Det har varit så mycket på sistone att man blir helt matt. Jag får också känslan av att ledningen inte riktigt tar medarbetarna på allvar och nu vill vi få dem att lyssna på oss, säger Ann Johansson.

Då TV4 valde att dra igång Nyhetsbolaget med de gamla vapendragarna Jan Scherman som ordförande och Göran Ellung som vd fick personalen välja mellan att acceptera det nya bolaget som sin arbetsgivare alternativt lämna företaget.

Nyhetsbolaget införde också ett nytt kollektivavtal med försämrade villkor i förhållande till det ursprungliga kollektivavtalet.

Nyhetsbolagets plan är att minska kostnaderna med 50 miljoner kronor under två år:

– Det här är ganska snårigt, men de har haft konsulter inne så man har säkert inte gjort något juridiskt fel. Men vi tycker att det rent moraliskt borde vara svårt att försvara varför man ska spara in på medarbetarna när man gör så stora vinster varje år.  Jag ställer mig frågande om det här ens har inträffat på svensk arbetsmarknad tidigare, säger Ann Johansson.

Hon uppger att gårdagens klubbmöte var välbesökt. Inte minst för att även medlemmar ute i landet deltog med hjälp av konferenstelefoner:

– De är upprörda och besvikna och tycker inte att företaget agerar anständigt, säger Ann Johansson.

Facket hade ett krismöte med ledningen i februari i år, men på tisdag nästa vecka är det alltså dags igen:

– Vi hoppas att ledningen förstår hur viktigt det är för Nyhetsbolagets framtid att medarbetarna har förtroende för företaget. Vi har också från fackets sida visat en vilja att gå tillmötes vissa delar av kraven som vi ändå inte fullt ut förstår, och vi hoppas att ledningen är beredd att möta oss i detta, säger Ann Johansson.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.