Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kristin Lundell lämnar Fokus och journalistiken

Publicerad: 4 juni 2018, 11:36

Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet

Efter 17 år som journalist lämnar Kristin Lundell yrket och rollen som kulturchef för Fokus. Nu blir hon istället pressekreterare på Moderna museet.


Ämnen i artikeln:

Moderna MuseetFokusKristin Lundell

Kristin Lundell påbörjade sin journalistiska karriär när hon headhuntades av SvD som 19-åring. 17 år senare har hon nu bestämt sig för att lämna yrket för att satsa på det nya uppdraget som pressekreterare för Moderna museet.

– Jag såg jobbannonsen och blev som besatt! Jag har länge tänkt att om jag ska lämna journalistiken – den bransch som jag varit i sedan jag slutade gymnasiet – så ska det vara för en institution som Moderna Museet. Det är dessutom ett jobb som inte kommer ut så ofta och nu var det precis rätt i tiden i mitt eget liv. Jag kan faktiskt inte tänka mig något roligare än detta, säger Kristin Lundell till Resumé.

Du lämnar journalistiken efter 17 år. Var det ett tufft beslut att ta?
– Nja, jag har tänkt på det allt mer under våren och nu var tiden perfekt. Jag tycker inte att kulturjournalistiken känns så rolig för tillfället. Kulturredaktionerna är som små sekter där alla bara ska föra fram det egna materialet – det är så mycket marknadsföring överallt. Varumärkesbyggande. Och så tycker jag att det är för mycket positionering – kulturjournalistik har blivit som ett löpande band-arbete fast med åsikter. Man hinner knappt läsa klart en bok men ska tycka något om den ändå. Nog för att kultur i sig ofta är politisk samt att vi lever i en extremt politiserad tid men det blir allt svårare att se skillnad mellan ledarsidorna och kultursidorna.

Den nya rollen som pressekreterare för Moderna museet innebär bland annat att sköta alla pressfrågor och vara en del av museets kommunikationsteam. Hon beskriver det som en lyx att komma till ett ställe med så mycket kunskap och att hon ser fram emot att lära sig mer om modern konst.

I en intervju med journalisten 12 april 2017 sa du att du mest av allt längtade efter ett fast jobb. Får du äntligen ditt fasta jobb nu?
– Haha, ja! Jag hade en fast anställning också på Fokus men den har jag valt att avsluta. Så efter sexton års frilansgnäll är jag nu inne på min andra anställning på två år. Nu tänker jag att det räcker på ett tag.

Vad tar du med dig från tiden som journalist in i det nya arbetet?
– Hantverket – vid det här laget kan jag nog skriva texter också i sömnen. Och efter sjutton års kontakt med presskontakter så vet jag också hur jag tycker att man ska bete sig som presskontakt. Jag hoppas på att jag kommer iklä mig rollen med värdighet men det är givetvis som att be om trubbel.

Är tanken att återvända till journalistiken i framtiden?
– Jag måste dubbelkolla framtiden med min astrolog Maggan men jag tänker att jag kanske inte lämnar helt och hållet ändå. Jag har fått förfrågningar från olika ställen fast nu när jag har sagt att kulturjournalistik är tråkigt kommer jag väl inte att få skriva någonstans.

Kristin Lundell började tjänsten på Fokus med att skriva ett ettårskontrakt på 50 procent, men bytte snabbt ut halvtid mot heltid, där hon var hälften kulturchef och hälften skrivande.

– Men det var svårt att få ihop de två bitarna så jag hade precis sagt upp min skrivarhälft när jag fick jobbet på Moderna. Och det har ju alltid varit mitt mål: Att få en riktigt bra heltid. Jag har haft världens roligaste liv som kulturjournalist – skrivit om allt jag velat skriva och intervjuat alla som jag velat intervjua. Jag känner mig väldigt nöjd och glad.

Hon har dock andra projekt på gång vid sidan av. Bland annat är Kristin Lundell fortfarande aktuell som en del av vinnarjuryn i Kristallen. Vinnarjuryn gjorde sin debut förra året och kommer få fortsatt förtroende även i år.

– Och så kommer jag att skriva brev till Annika Lantz i "Kära Annika" i P1 några gånger i augusti. Annars är mitt ständiga projekt pilates.

Kommer du att sakna journalistiken?
– Jag säger som Leonard Cohen och Klas Östergren: "I'm leaving the table I'm out of the game" – åtminstone för en stund.

Alex Hartelius

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.