Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot Aftonbladets beslut att inte publicera sista teckningen

Publicerad: 9 januari 2015, 12:39

Lena Mellin kommenterade i SVT Rapport i går.

Foto: Skärmdump från SVT.

I går rosades Expressen för sin etta som föreställde sista teckningen från satirtidningen Charlie Hebdo. Men Aftonbladet väljer att inte publicera och Lena Mellin kritiseras för beslutet.


Ämnen i artikeln:

Lena MellinAftonbladetExpressen

Efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i onsdags där 12 personer dog har världens medier översvämmats av artiklar och hyllningar till Charlie Hebdo. I dag ändrade Aftonbladet sin logotyp till "Je suis Charlie", vilket betyder "jag är Charlie" och Expressen blev oerhört hyllad för sin framsida i går, där de tryckte den sista teckningen från Charlie Hebdo på förstasidan. Den föreställde IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Men Aftonbladet väljer alltså att inte publicera den, även om de efterhand ändrat hållning och publicerat vissa andra teckningar. Aftonbladets ställföreträdande ansvariga utgivare Lena Mellin kommenterade hur de resonerar kring publicering i SVT:s Rapport i går:

– Dels att många människor blir provocerade av den här typen av teckningar och dessutom är det här en situation där det lätt kan hända saker som man inte riktigt har tänkt sig. Men också för att vi inte riktigt vet vad som ligger bakom det här dådet utom att det är riktat mot en tidning, sa hon i Rapport.

Expressens politiske reporter Niklas Svensson är en av de som uttryckt sina tankar om Lena Mellins uttalande på Twitter.

"AB:s Lena Mellin om att inte publicera: "Många människor blir provocerade av den här typen av teckningar." Jag = stolt Expressenmedarbetare", skriver han.

En annan person twittrar: "Alltså Lena Melin påstår att massa människor blir kränkta av att det publiceras en teckning på al-Baghdadi. Vad grundar hon det på??"

"Första gången som jag är nöjd på Expressen agerande. Hur vågade Mattsson? Lena Mellin vill behålla sina läsare", skriver en tredje.

Lena Mellin kommenterar det hela i Dagens Media:

– Vi har resonerat så här att vi vill ju naturligtvis berätta om det här, men inte provocera i onödan. Men det är ju inte något som är hugget i sten, det kan ändras, säger hon till tidningen.

Resumé har sökt Lena Mellin utan framgång.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.