Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot Aftonbladets Juholtavslöjande

Publicerad: 14 oktober 2011, 11:17

S-bloggaren Viktor Tullgren menar att reglerna om bostadsersättning för riksdagsledamöterna inte alls är glasklara, vilket Aftonbladet skrivit. I en intervju med Sveriges Radios Alltid Nyheter sa Lena Mellin, chef för Aftonbladets samhällsredaktion, att man kanske skulle ha använt ordet riktlinjer i stället.


Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtAftonbladet

Håkan Juholt.

Aftonbladet skrev att reglerna om ersättning för riksdagsledamöternas boendekostnader var glasklara i samband med avslöjandet att Juholt fått ut ersättning för hela sin hyreskostnad. Nu får man dock mothugg av S-bloggaren Viktor Tullgren, som i ett bloginlägg menar att reglerna inte alls är så tydliga. Ett utdrag ur blogginlägget har också publicerats i dagens Aftonbladet. I en intervju i Sveriges Radios kanal Alltid Nyheter säger också Lena Mellin, chef för samhällsredaktionen på Aftonbladet, att man borde ha skrivit riktlinjer i stället för regler.

– Det finns inga skriftliga regler för den här typen av lägenheter där ledamoten själv hyr bostaden, utan det rör sig om muntliga riktlinjer, säger Lena Mellin i intervjun med Alltid Nyheter.

Lena Mellin jämför med Centerledaren Annie Lööf, som ska ha uppfattat reglerna på det sättet. Hon ger också bloggaren Viktor Tullgren delvis rätt.

– Jag håller med honom om att vi borde ha använt ordet riktlinjer i stället för regler, säger Lena Mellin.

– Debatten om ett orättfärdigt drev mot Håkan Juholt är lika feltänkt som förutsägbar. Anette Holmqvists avslöjande om Juholts bostadsersättning är mycket relevant journalistik. Orsaken är att det ytterst är en granskning av en makt¬havares moral och noggrannhet, skriver Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i ett svar till Tullgrens inlägg.

– Debatten är feltänkt eftersom den försöker vrida saken till en teknisk fråga om regler, skriver Jan Helin vidare, och fortsätter:

– Den är förutsägbar eftersom den försöker skjuta på budbäraren. Hettan i ”drevet” beror på att det sker mot en klangbotten av ­tidigare journalistiska granskningar som visat på en vinglig politik i flera viktiga frågor som ­Libyen, skuggbudgeten och nu ­senast förslaget om medborgarskap.

– Det som nu pågår är journalistik och debatt som det ska fungera.

Resume.se har sökt Jan Helin.

Emanuel Videla

Ämnen i artikeln:

Håkan JuholtAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.