Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot DN-karikatyr – anklagas för antisemitism

Publicerad: 24 november 2016, 10:12

Peter Wolodarski ångrar tidningens publicering.

Foto: Andreas Elgstrand/Skärmdump

En karikatyrteckning på DN:s ledarsida har anklagats för att vara antisemitisk. Chefredaktör Peter Wolodarski håller inte med – men anser att den inte borde ha publicerats.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterPeter Wolodarski

Det var i söndagens DN som den ifrågasatta kariaktyrteckningen av Magnus Bard publicerades. Bilden föreställer Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s nyvalde president Donald Trump. Duon bärs fram i en bärstol av bland andra en jude med svart hatt och skägg och en figur i Ku Klux Klan-utstyrsel. I en pratbubbla utbrister Netanyahu "Äntligen!".

Syftet med bilden är att uppmärksamma banden mellan Trump och Israels regeringen. Men många tycker att den istället sammankopplar den judiska nationalismen med nazism och rasism.

Bilden uppmärksammades på Twitter av journalisten Annika H Rothstein och debattören Rebecca Weidmo Uvell som båda kallade den för antisemitisk.

— Annika H Rothstein (@truthandfiction) 20 november 2016Antisemitic comic strip in large Swedish daily features Bibi and #trump being carried by evil zionists,Orthodox Jews & KKK, saying "finally" pic.twitter.com/45YtiHbEop

Anklagelserna ledde till att DN:s chefredaktör Peter Wolodarski kom med ett uttalande där han på samma gång förnekar att att bilden är antisemitisk, som ångrar att den publicerades. Teckningen i fråga finns inte publicerad online till skillnad mot Magnus Bards tidigare karikatyrer hos DN.

"Problemet med söndagens teckning är att den öppnar för andra tolkningar än den avsedda. Av det skälet borde den inte ha publicerats, även om det finns en legitim politisk kritik mot Trump och Netanyahu i botten" skriver Wolodarski på Twitter.

Till stöd har tidningen rådfrågan idéhistorikern Henrik Bachner, som inte tycker att teckningen är antisemitisk. DN har även fått stöd i sin hållning av Svenska Kommittén mot Antisemitism, som i ett Facebookinlägg skriver att de inte kan dra slutsatsen att bilden är rasistisk. Denna hållning har de senare fått försvara efter en våg av kritik.

I dag skriver Andreas Ericson, chef på Timbros Medieinstitut, på SVT Opinion om att den offentliga kritiken mot DN i stort sett uteblivit. Han nämner bland annat att Simon Wiesenthal-centret, en organisation som arbetar globalt mot antisemitism, har kallat karikatyren för antisemitisk.

"Att en så känd och respekterad organisation riktar en så förbehållslös anklagelse om antisemitism mot en ledande svensk tidning är anmärkningsvärt" skriver han och fortsätter:

"Handlar det om dubbla måttstockar? Hur hade svenska tidningar, bland dem DN, reagerat över bilden om den spreds av någon annan – exempelvis Sverigedemokrater eller islamister? Tillåts vissa aktörer i svensk offentlighet ägna sig åt uttryck som inte skulle accepteras från andra? Och om den typen av uppdelning finns – är det verkligen något som främjar kampen mot rasism?"

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.