Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot frågorna till Zuckerberg: ”Teknikanalfabeter"

Publicerad: 11 april 2018, 09:54

Analytikerna är överens: senatorerna ställde fel frågor om Facebook i förhören med Mark Zuckerberg.


Ämnen i artikeln:

Cambridge AnalyticaFacebookMark Zuckerberg

"Mr. Zuckerberg, I come in peace. I don't want to vote to have to regulate Facebook, but by God I will,"

Så inledde den republikanske senatorn John Neely Kennedy sitt anförande under de upphaussade maratonförhören innan han fortsatte:

"Faktum är att mycket beror på dig. Jag är lite besviken i den här utfrågningen i dag, jag känner bara inte att vi når varandra"

Därefter började senator Kennedy gå på hårdare mot Mark Zuckerberg kring hur Facebook kommunicerade sin datapolicy med Facebookanvändarna.

"Your user agreement sucks,"

Senatorn hade en närmast uppenbar vilja att göra avtryck när historien skrevs. Att döma av nattens rapportering lämnade han också spår efter sig, av fel anledning.

Under de nära fem timmar långa förhören svarade Mark Zuckerberg på frågor från nära hälften av medlemmarna i den amerikanska senaten. I stället för att fokusera på frågor om datasäkerhet och användarnas integritet utgjorde förhören ett brett spektra av ämnen; fake news, utländsk påverkan, betalversion och konkurrens. I efterhand framträdde en mediebild av en ödmjuk Facebookgrundare som kom undan flera viktiga frågor och Facebook. Aktien, som rasat efter avslöjandena kring Cambridge Analytica, steg stadigt timmarna efter förhören, skriver The Drum.

– Jag är fast besluten att allt ska rättas till. Det inkluderar ett grundläggande ansvar för att skydda människors uppgifter, vilket vi misslyckades med för Cambridge Analytica. Jag ber om ursäkt, sade Zuckerberg

Senatorernas brist på förståelse kritiserades av många teknikreportrar på sociala medier. Kunskapsbristen gjorde att Mark Zuckerberg kunde lämna viktiga frågor obesvarade som omfattningen av Facebooks datainsamling och bristen på transparens gentemot användarna kring hur deras data används. Genom att ställa öppna frågor om användarnas förtroende fick Zuckerberg chansen att sväva ut i brandtalsliknande formuleringar om att "göra saker bättre"och till och med vända problematiken till att föra fram Facebooks främsta försäljningsargument som annonsplattform.

— Nicholas Thompson (@nxthompson) 10 april 2018Some important Qs not asked yet: * Are your core algorithms broken and divisive? * Are these problems inevitable given your business model? * Do you feel that you've broken the news industry? * How can we guarantee transparency in your AI?

Några praktexemplar av märkliga frågor som Zuckerberg fick svara på var.

• Hur Facebooks affärsmodell fungerar?
• Om användarna kan radera data?
• Om Facebook lyssnar av användarna via mikrofon?

Dylan Byers, techskribent för CNN skriver:

"Den första dagens förhör av Zuckerberg visar klart och tydligt är att många amerikanska lagstiftare är analfabeter när det kommer till 2000-talets teknik. Som ett resultat blev problemet som skulle vara i fokus
– integritet samt användningen och missbruk av data – bara ETT av många ämnen. I det ögonblick då landet behövde en smart diskussion om integritet, kom i stället en strid ström av konstiga frågor och felaktigheter."

Även Aftonbladets utrikesredaktör Martin Schori är inne på samma linje.

"Det blev helt uppenbart att många av de som har ansvar för att granska de här tjänsterna inte har brytt sig om att ta reda på hur de fungerar."

Han passar även på att skicka en uppmaning till journalistkåren där han anser att fler borde ta sig ordentlig tid att förstå digitaliseringen och sociala mediers effekter inte minst i ljuset av de påverkanskampanjer vi såg i det amerikanska presidentvalet 2016 och som kan väntas komma under höstens riksdagsval.

"Har vi journalister (inklusive jag) ställt rätt frågor? Har vi gett publiken en korrekt bild av verkligheten? Är politikerna, som ska stifta lagar kring digitaliseringen, tillräckligt insatta? Utfrågningen av Mark Zuckberg och mediernas beskrivning av Cambridge Analytica-skandalen får mig att luta åt ett nej."

Det finns också senatorer som efter förhören får beröm för sin förmåga att pressa Facebookgrundaren. Inte minst senator Kamala Harris, som pressade Mark Zuckerberg om hans oförmåga eller ovilja att förklara i vilken utsträckning Facebook följer sina användare bortom Facebooks egna plattforma och varför företaget inte informerat medlemmarna att deras data hade delats med konsulterna på Cambridge Analytica 2015. Återges av Techcrunch här.

Ett annat undantag är senator Lindsey Graham som grillade Mark Zuckerberg om hur han skulle ställa sig till en eventuell reglering kring datainsamling, motsvarande Dataskyddsförordningen GDPR som införs som lag i alla EU-länder som några veckor. Återges av Techcrunch här:

Resumés bloggare Jakob Mjöbring skriver också om nattens förhör här.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.