Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot ledare i stödmarschen: ”Hycklande"

Publicerad: 12 januari 2015, 07:06

Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser.

Foto: Montage.

Världen slöt upp bakom offren i Charlie Hebdo-attacken – men flera av ledarna i stödmarchen förföljer själva journalister, Justin Bieber får en ursäkt efter förminskande retuschering och de vann Golden Globes i natt. Det är några av nyheterna i morgonsvepet med de viktigaste nyheterna från helgen.


Ämnen i artikeln:

SpotifySVTGolden GlobeCharlie HebdoReportrar utan gränserMad MenJustin Bieber

Kritik mot ledare i marschen
Igår eftermiddag samlades drygt tre miljoner människor i Frankrike för att manifestera sitt stöd för Charlie Hebdo och de senaste dagarnas terroroffer. I den stora marschen i Paris befann sig en stor del av världens ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Men solidariteten med offren klingar falskt från många av de som deltog. Det menar Reportrar utan gränsers ordförande Jonathan Lundquist. Han nämner bland annat utrikesministrarna från Ryssland, Algeriet, Förenade Arabemiraten, Gabons president och premiärministern från Turkiet, Ahmet Davutoğlu.
– Det är underligt att se Turkiets premiärminister gå armkrok med Hollande, när Turkiet för bara några år sedan var det land som fängslade flest journalister räknat i absoluta tal. Alltså fler än i Kina. Det finns extrema problem med pressfrihet och yttrandefrihet i Turkiet, säger Jonathan Lundqvist till Aftonbladet.

Samtidigt är han optimist och hoppas att dådet mot Charlie Hebdo, vars indirekta måltavla var tryck- och yttrandefriheten, kan få länder att bättra sig.
– Länderna har olika långt att gå, men det vore fantastiskt om Turkiet vaknade upp ur sin Törnrosa-sömn och insåg att yttrandefrihet var en viktig sak.

Tidning bombhotad efter Charlie Hebdo
Den belgiska tidningen Le Soir tvingades evakuera redaktionen igår efter att bombhot framförts. Orsaken var att tidningen hade publicerat teckningar från franska Charlie Hebdo. Också en tysk tidning som publicerade karaktyrer drabbades av ett brandbombsattentat under helgen, enligt AFP.

De vann Golden Globes
Ruben Östlunds film "Turist" gick lottlös på nattens Golden Globe-gala, men den svenske regissören var inte missnöjd för det.
– Det känns bara bra, vi njuter av festen och har roligt, sa han till Expressen.

Storvinnare blev filmen Boyhood som tog hem bästa drama, bästa regi och bästa kvinnliga biroll. Bästa drama-tv-serie blev "The Affair" och bästa tv-komedi vanns av "Transparent".

Se alla vinnare här.

Bieber från ursäkt
Justin Biebers reklamkampanj för Calvin klein fick stor uppmärksamhet förra veckan. Inte minst efter att bilder som påstods vara de oretuscherade originalen dök upp – bilder som visade en popstjärna med betydligt mindre muskler och "paket". Men efter hot om stämning ber nu sajten Breatheheavy.com om ursäkt. I själva verket var det deras bilder som var fejkade.  
– Jag kan definitivt bekräfta att han är en välutrustad kille. Jag låter konstig som säger så, men så är det, säger Biebers svenske tränare Patrick Nilsson till Access Hollywood.

Spotify större i mobil än desktop
Ett skifte har skett för den svenska musiktjänsten: 52 procent av lyssningen sker nu via mobiler och surfplattor, enligt Techcrunch. Skiftet har mycket att göra med Spotifys samarbeten med olika operatörer.  

Då avslutas Mad Men
Den rosade tv-serien med Don Draper och hans kollegor går mot sitt slut. De sju sista avsnitten sänds i amerikansk tv med start den 5 april.
– Det finns inget sätt att avsluta det här smärtfritt för mig, framför allt på grund av de här människorna, sade huvudrollsinnehavaren Jon Hamm på en pressträff (TT/Omni).  

Snopp-sången hyllas i USA
Den omtalade sången "Snoppen och snippan" som släpptes inför premiären av Barnkanalen-programmet Bacillakuten har fått kritik i Sverige. Vissa har menat att den är olämplig för barn.
"Med filmen vill vi på ett lekfullt sätt prata om snippan och snoppen och lära barnen varför vi har dom. Vi hoppas också att filmen kan hjälpa vuxna att prata med barn om snippan och snoppen", skriver Kajsa Peters, projektledare för Bacillakuten, i ett blogginlägg.

Men på andra sidan Atlanten är det andra tongångar som gäller. På lördagen skrev den amerikanska viralsajten Daily Dot om uppmärksamheten som snippa och snopp-låten fått i Sverige:
"Vill du veta varför svenskar är bättre än oss? För att de kan ha dansande snoppar och vaginor i barnprogrammen".

Sydsvenskans kulturpris till Liv Strömquist
I lördags tog serietecknaren Liv Strömquist hem Sydsvenskans kulturpris. "Med sitt senaste verk, "Kunskapens frukt", har hon ympat en helt ny kvist på den svenska folkbildningens stolta träd. Med sitt hittills samlade livsverk har hon plöjt marken för en hel generation satiriska samhällskritiska serieskapare" skriver juryn i sin motivering.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.