Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot SAS efter tillbakadragen upplaga

Publicerad: 8 december 2014, 07:10

SAS drog tillbaka Per Svenssons artikel.

Foto: Pressbild och skärmdump.

SAS drog tillbaka upplaga efter att ha fått kritik av norska Fremskrittspartiet - får nu hård kritik på twitter, Emma Green blir nästa stjärna i Volvos reklamfilmer och Thomas Mattsson försvarar direktsändningen av SD:s presskonferens. Det är några av nyheterna i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Henrik TorehammarSydsvenskanBarack ObamaVolvoDilsa Demirbag-StenThomas MattssonZlatan IbrahimovićRobynMorgonsvepetPer SvenssonExpressenEmma Green

Kritik mot SAS efter tillbakadragen upplaga
SAS resemagasin publicerade i sitt nyaste nummer en artikel om de högerextremas framfart skriven av journalisten Per Svensson. Norska Fremskrittspartiet kritiserade artikeln där landsförrädaren Vidkun Quisling och partiets förre ledare Carl I Hagen nämndes. Det fick SAS att dra tillbaka hela upplagan. Flygjätten motiverar beslutet i ett pressmeddelande: "Vi noterar att delar av texten är onyanserade och generaliserande, och bildvalet skapar kopplingar som SAS verkligen beklagar. Mot bakgrund av detta har vi beslutat att dra tillbaka tidningen omedelbart", skriver Aftonbladet.

Tilltaget fick Sydsvenskan, där Per Svensson normalt är verksam, att publicera artikeln i sin helhet.

På Twitter lät reaktionerna inte vänta på sig. Flera deklarerade att de skulle välja ett annat flygbolag i framtiden och andra skulle sälja sina aktier. Anna Andersson, tf debattchef på Aftonbladet skrev:

"Antar att SAS får tillsätta en intern haverikommission efter gårdagens pr-krasch. Men roligt för Svensson m så god spridning av hans text!"

Radioprofilen Henrik Torehammar twittrade:
"Gäng bombhämnas på polis, rökattack på abortfilmsfestival å SAS censurerar Per Svensson. Vilken skitdag för det goda samtalet."

Dilsa Demirbag-Sten:
"SAS agerande resultat av påtryckningar. Fanns alla möjligheter att rata P Svensson text INNAN publiceringen. Skrämmande."

Efter Zlatan och Robyn: Emma Green blir Volvos nya reklampelare
Höjdhopparen Emma Green blir Volvos nya ansikte utåt på grund av att hon under friidrotts-VM i Moskva förra året målade naglarna i regnbågens färger som en kritik mot antigaylagarna, enligt GP. Inspelningarna till en ny reklamfilm i serien Made by Sweden är i gång.
– Jag ser inte att jag jämför mig med Zlatan eller Robyn – utan är bara glad att jag fick vara en del av det här, säger Emma Green till GP.

Mattsson försvarar sändningen av SD:s presskonferens
När Sverigedemokraterna i förra veckan skulle meddela om hur de tänkte rösta i budgetfrågan fick flera medier kritik för att de lät partiet prata "oemotsagda" om partifrågor under en presskonferens. Aftonbladet lät bryta direktsändningen varpå Lena Mellin konstaterade att man brukar få betala för reklam. Expressen tillhörde den majoritet som valde att fortsätta sända, vilket chefredaktör Thomas Mattsson nu försvarar i en ledare.
"Jag tror att det är en god ordning att en partiledare först får beskriva sin politik och att reportrarna först därefter ställer sina frågor, i stället för att vi journalister - som en mediegranskande radioreporter som intervjuade mig i veckan föreslog - ska avbryta partiledare under presskonferenser genom att skrika ut våra frågor", skriver Mattson på Expressen.

Barack och Michelle Obamas kärlek blir film
Filmen "Southside by you" ska handla om parets första tid tillsammans. Än så länge står det inte klart vem som ska spela Barack Obama. Inspelningarna börjar i juni 2015, skriver TT (via Omni).

Jenny Strömstedt försöker förstå näthatet mot Kajsa Grytt
För någon vecka sedan skrev Så mycket bättre-deltagaren Kajsa Grytt på sin Facebook-sida att hon ställer in turnén i vår på grund av allt hat hon mött efter att ha medverkat i TV4:s familjeprogram. I helgen skrev Strömstedt i en krönika i Expressen: "Är det kläderna? Rynkorna? Den punksvajiga rösten? I så fall skulle en sån som Mick Jagger ha avlidit i en kulspruteattack från allmänheten för 30 år sedan." Hon drar också paralleller till hur Malou von Sivers behandlades efter att ha fått Lukas Bonniers Stora Journalistpris.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.