Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot SR efter debatt med vaccinmotståndare

Publicerad: 14 mars 2017, 13:20

Foto: Mostphotos

Studio Ett lät en vaccinsmotståndare debattera mässligen med en läkare. Nu får programmet kritik för att bereda plats åt felaktiga och farliga påståenden.


Ämnen i artikeln:

Studio Ett

I gårdagens Studio Ett möttes smittskyddsläkaren Per Follin och bloggaren tillika vaccinsmotståndaren Mia Tjärnlund i en debatt om att vaccinera sina barn mot mässlingen. Inslaget har fått hård kritik för att bereda plats åt felaktiga och potentiellt farliga påståenden.

"Att intervjua läkaren Per Follin var helt rätt. Han har fakta och tips på hur man skyddar sig själv, allmänheten och sina barn. Men att bjuda in vaccinationsmotståndare och folk med "trebarnsmamma" som kvalifikation skapar en falsk balans. Åsikterna om vaccin går inte isär – den ena gästen kan sitt ämne, den andra är hopplöst obildad" skriver sajten Mediebruset om inslaget.

"Att medier inte bör ta ställning mellan sant och falskt utan presentera dem som två sidor av en diskussion är inte bara idiotisk, den är i det här fallet bokstavligen livsfarlig" skriver journalisten och debattören Isobel Hadley-Kamptz hos Medievärlden.

Studio Etts producent Magnus Thorén medger i en intervju med Medievärlden att inslaget inte blev helt lyckat.
– Med anledning av mässlingsfallen som rapporterats senaste tiden ville vi tala med en expert på området – men var också intresserade av hur en förälder, som valt att inte vaccinera sina barn, resonerade. Denna grupp medför ju en potentiell risk i samhället vad gäller ökad spridning av till exempel mässling. Helt lyckat blev det inte, i det att vi borde ha ställt tuffare följdfrågor till mamman vi bjöd in vad gäller hennes påståenden, och också givit experten ytterligare tid efteråt, säger han till sajten.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.