fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot Stora Journalistpriset: ”Mansmys”

Publicerad: 26 oktober 2015, 14:11

2 av 16 nominerade till Stora journalistpriset är kvinnor.

Foto: Rikard Westman/Stora Journalistpriset.

I dag presenterades nomineringarna till Stora Journalistpriset. Bara 2 av 16 är kvinnor. – Jag ser det som en indikation på vilka som får göra storjournalistik, säger opinionsjournalisten Isobel Hadley-Kamptz.

Ämnen i artikeln:

Stora JournalistprisetIsobel Hadley-Kamptz

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


SVT:s Johanna Bäckström och Blank Spot Projects Brit Stakston. Längre än så blev inte listan över nominerade kvinnliga journalister som har chans att vinna Stora Journalistpriset i år.

Att så få kvinnor är nominerade har väckt kritik i journalistkåren.

"Gillar inte kvottänkande, men nog är det märkligt att det blir ett sådant här mansmys i @StoraJournalist", skriver Expressens kulturchef Karin Olsson på Twitter.

Karin Pettersson, politisk chefredaktör på Aftonbladet twittrar:

"Två kvinnor och 14 män nominerade till #StoraJournalistpriset. Kul att det finns så många kompetenta killar i Journalistsverige!"

Isobel Hadley-Kamptz är också kritisk. Men hon tror att problemet finns ett steg längre bort.
– Jag ser det som en indikation på vilka som får göra storjournalistik och de som får göra jobb som kan generera priser. Männen är nog fler än kvinnorna – men jag ska säga att det är min tolkning och inget som är säkerställt.

Kan du säga en kvinnlig journalist som du tycker skulle platsa på listan i år?
Magda Gad – hon är helt fantastisk och skulle kunna ha varit nominerad i Årets berättare. Men jag vill understryka att jag inte har något emot de nominerade. De har gjort jättebra reportage och avslöjanden. Men jag ser att det här möjligen är en indikation på ett strukturproblem i medievärlden.

Stefan Mehr är verkställande ledamot i juryn för Stora journalistpriset.
– Det är inte så att juryn har varit okänslig vad gäller kvinnor och män i nomineringarna. Men juryn ansåg att i år är det de här avslöjarna, berättarna och förnyarna som varit bäst, säger han.

När Resumé har tittat på de nominerade sex år tillbaka är det bara 2011 som kvinnorna varit fler än männen.
– Tittade du på de tidigare vinnarna? Då har det nog sett annorlunda ut. Det är oftast så att avslöjarklassen är manlig. Men det avspeglar inte var juryn tycker, utan hur det ser ut på redaktionerna, säger Stefan Mehr och fortsätter:

– Men det går inte att snacka bort att det ser ut på det sättet. Juryn har inte varit likgiltig men kan inte ha gjort på ett annat sätt. Tiden står inte stilla i juryrummet.

Han betonar att det finns ett pris där de nominerade inte har avslöjats: Lukas Bonniers stora journalistpris, som i fjol vanns av Malou von Sivers.

Årets jury består av sju kvinnor och tio män.

Här är fördelningen på de nominerade tidigare år:
2015 var 2 kvinnor, 14 män.
2014 var 8 kvinnor, 13 män.
2013 var 4 kvinnor, 10 män.
2012 var 6 kvinnor, 12 män.
2011 var 10 kvinnor, 8 män.
2010 var 6 kvinnor, 10 män.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev