söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot SVT efter "Tagga en kompis"-inlägg på Facebook

Publicerad: 15 januari 2018, 12:48

Foto: Skärmdump

Flera branschprofiler kritiserar SVT efter att de under gårdagen publicerade ett så kallat "Tagga en kompis"-inlägg på sin Facebooksida. "Vi kunde jobbat bättre med inlägget", säger Susanna Stubberöd, chef över sociala medier på SVT.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceFacebookSociala medierSveriges TelevisionFredrik StrömbergSVT

Thomas Nilsson

thomas.nilsson@resume.se


SVT:s förhållande och agerande på de olika sociala medie-sajterna har länge väckt ont blod hos landets kommersiella mediechefer. Bland annat gick Aftonbladets chefredaktör Sofia Olsson Olsén och Tidningsutgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter häromåret ut i en gemensam debattartikel där de menade att SVT:s agerande på Facebook gynnar plattformens position på mediemarknaden.

Förra året kritiserades SVT för att man köpt riktade annonser för "SVT Sport" mot de som redan gillat Sportbladet, något Christer Mellstrand, marknadschef på SVT, menade var ett misstag. Kritik har även riktats mot hur SVT använt sig av livesändningar direkt på Facebook.

SVT har själva kallat sitt förhållande till Facebook för "restriktivt" och programchef Jan Helin har menat att ett lyckat sociala medie-inlägg för dem är det som driver användarna till SVT:s egna plattformar.

Under gårdagen reagerade så flera branschprofiler mot ett Facebook-inlägg som publicerades på SVT:s sida (nedan). SVT har tidigare använt sig av ett liknande tilltal, om än inte i någon större utsträckning.

Under inlägget finns även en länk till SVT Play-programmet "Moderna tider".

KIT-grundaren Fredrik Strömberg, som författat en rapport över svenska mediers närvaro på Facebook, säger sig inte vara förvånad över inlägget men hoppas att andra som inte är lika bekanta med frågan är det. Även Strömbergs kollega Robert Brännström har riktat kritik mot inlägget.

Susanna Stubberöd är chef för SVT:s sociala medier.

– Vi håller konstant på och testar olika tilltal för olika typer av innehåll. Just den här typen är något vi inte använt i någon större utsträckning men det handlar heller inte om något som vi tagit fram någon strategisk plan för att använda oss mer av, berättar hon för Resumé.

Stubberöd förklarar att SVT använder sig av sociala medier för att marknadsföra utbudet mot en publik som vanligtvis inte tittar i deras traditionella kanaler. Hon berättar också att public service-bolaget har tre mål med närvaron i sociala medier; räckvidd, konvertering till SVT Play samt att bidra till att hålla en levande dialog i kommentarsfält och liknande.

Hur ser du på själva funktionen av den här puffen? En länk till serien "Moderna Tider" finns visserligen med men uppmaningen är ju enbart att interagera med posten på Facebook som i förlängningen kan använda den informationen för att stärka sitt annonserbjudande?

Det är möjligt att vi i den här enskilda posten kunde jobbat tydligare med en länkning. Samtidigt är det så Facebook som plattform fungerar. Vi försöker nyttja algoritmen så att vi får en så stor räckvidd som möjligt, det är ett mål i sig, säger Stubberöd.

Facebook meddelade för en månad sedan att de skulle nedprioritera vad de kallade "enagemangsfiskeri", det vill säga poster som uppmanar följarna att gilla, dela eller tagga någon i en post.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev