Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritik mot Vogue – Beyoncé kontrollerade innehållet

Publicerad: 7 augusti 2018, 11:01

Omslaget med Beyonce Knowles Carter. Vogues chefredaktör Anna Wintour till höger.

Foto: Press

Det är sällan som världsartisten Beyoncé Knowles Carter ger intervjuer. Nu har hon öppnat upp sig för Vogue – men tidningen får kritik för att Beyoncé själv har styrt innehållet med järnhand.


Ämnen i artikeln:

MediaVogueBeyoncéKritik

Trenden är tydlig inom musikjournalistiken. Tidningarna får allt mindre tillgång till artister och när de väl får det så är det inte helt ovanligt att personerna själva styr hur de porträtteras. Detta har nu skett när sångerskan Beyoncé Knowles Carter pryder Vogues prestigefyllda septemberomslag.

Det kallas för Beyoncé takeover – hon har inte låtit sig intervjuas av någon av tidningens journalister. Istället har hon skrivit den öppenhjärtiga texten själv. Texten handlar bland annat om hennes kroppsförändring efter födseln av tvillingarna och om att förlåta maken Jay-Z. Artisten valde även att fotas av Tyler Mitchell – vilket är den första afroamerikan någonsin att fotografera ett omslag för Vogue i tidningens 126-åriga historia.

Kritiken från amerikanska tidskrifter har inte låtit vänta på sig, rapporterar Dagens Nyheter idag. I The Guardian skriver modefotografen David Uzochukwu att samtidigt som vi ska hylla att Tyler Mitchell fick uppdraget är det även ledsamt att det är Beyoncé som säger till för att det ska ske en förändring. The Atlantics Spencer Kornhaber beskriver det som att tidskrifterna förlorar allt mer makt medan stjärnorna kan skapa sin egna bild i sociala medier.

”Att göra på det här sättet avviker tydligt från konventionell medieetik: när ämnet själv får redigera sin historia, så försvinner all objektivitet”, skriver han.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

MediaVogueBeyoncéKritik

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.