Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Kritiken mot DN:s stora Östermalms-reportage

Publicerad: 21 mars 2016, 06:56

DN:s stora artikel har väckt mycket uppmärksamhet.

Foto: Skärmdump.

Många reaktioner på granskningen av Sverigedemokraternas frammarsch och helgens DDOS-attaker mot svenska medier. Läs mer i vårt morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterBjörn af KleenAnette NovakAftonbladet

Kritiken mot DN:s stora Östermalms-reportage
Björn af Kleens stora reportage i DN om Sverigedemokraternas frammarsch på Östermalm har varit en stor snackis det senaste dygnet. Många har upprörts över den förre kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths uttalanden om att medierna förtiger fakta om invandringen. Men även Dagens Nyheter har fått kritik för reportagets utformning. Bland annat från Widar Andersson, politisk chefredaktör på Folkbladet.

"Anslaget i DN-artikeln är inte "Oj, SD har fått fler väljare i Östermalm. Vad intressant! Låt oss åka dit och tala med folk och ta reda på vad som händer." Anslaget är istället "SD ökar i Östermalm. Vad hemskt. Östermalm börjar skifta färg från blått till brunt. Nazivibbar. 30-talsvibbar. Låt oss åka dit och avslöja utvecklingen." skriver han.

Widar Andersson vänder sig mot det reflexmässiga valet av vinkel.
"Mediernas schablonmässiga indelning av snälla och dumma är så självklar för många journalister att de inte ens förstår kritiken utan viftar bort den som SD-gnäll. Det maktgranskande underifrånperspektivet styr stereotypt vinkeln. Vilket gör journalistiken trist och förutsägbar".

En som också riktar kritik är den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark. Han skriver på sin blogg att "DN bör sluta pixla":

"Det faktum att SD fick hälften så många väljare på östra Strandvägen som i Sverige totalt men fler än S leder Dagens Nyheters reportageteam till den udda slutsatsen att Östermalm skiftar färg... Avpixlat kunde inte ha gjort det bättre själv, fast tvärtom."

Han får dock mothugg av den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

"Syftet är naturligtvis inte att visa att en liten men växande del av de boende på Östermalm stödjer Sverigedemokraterna. Det visste vi ju redan, och andelen är betydligt mindre än riksgenomsnittet. Styrkan i artikeln ligger i stället att den på ett förnämligt sätt gestaltar stämningar och tankefigurer som finns i delar av svensk överklass".

Regeringen bjuder in mediehusen efter IT-attacken...
I lördags kväll drabbades flera stora nyhetssajter av så kallade DDOS-attacker som gjorde att de helt eller delvis låg nere under flera timmar. Som direkt följd kommer inrikesminister Anders Ygeman (S) och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) att bjuda in mediehusen för diskussion, skriver Expressen.
– Mediehusen har det grundläggande ansvaret för säkerheten i sina plattformar. Det går inte att lasta över det på staten eller någon annan aktör. Men jag vill diskutera med dem om det finns något vi kan göra för att förbättra beredskapen, säger Ygeman till sajten.

..."Sverige attackerat i informationskriget"...
Svenska Dagbladets ledarskribent Tove Lifvendahl ser kopplingar mellan lördagens attack mot svenska medier och det pågående informationskrig som Säpo tidigare har beskrivit.
"Ja, detta måste ses som en akut försvarsfråga; attacken visar att Sverige är högst sårbart och att vi behöver leta tekniska svar som kan förhindra att det sker igen" skriver Lifvendahl i en krönika.

Novak: "Redaktionerna var inte på tårna"
Medieutredaren Anette Novak har samlat sina tankar kring DDOS-attacken i ett blogginlägg på Medieutredningens hemsida. Enligt henne togs redaktionerna på sängen när deras sajter plötsligt attackerades:
"Redaktionerna var inte på tårna. Visserligen postade många om de "tekniska problemen", men få verkade ha haft en krisplan för hur de snabbt skulle flytta över den viktigaste nyhetsförmedlingen till sociala medier. Och även om så sker, hamnar den del av befolkningen som inte är aktiva i dessa plattformar, i medieskugga" skriver hon.

Anette Novak efterlyser en konkret nationell handlingsplan för att stärka Sveriges motståndskraft mot "samhällsomstörtande brottslighet":
"Det handlar om att försvara det fria ordet. Det handlar om att försvara vår demokrati".

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.